VUJOVIĆ NA OBELEŽAVANJU SVETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Nameravamo da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte
Foto: Jovana Rošul

VUJOVIĆ NA OBELEŽAVANJU SVETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Nameravamo da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte

InfoBiz -

Vlada Republike Srbije se, potpisivanjem Sofijske deklaracije 2020. godine, nedvosmisleno opredelila za zaštitu životne sredine, koja je i danas jedan od glavnih prioriteta države, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je u Beogradu, a pored potpredsednice Vujović prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasador Švajcarske Urs Šmid i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Jakup Beriš. Tema u 2024. godini je jačanje otpornosti na sve učestalije suše koje su posledica klimatskih promena i jačanje svesti o važnosti i očuvanja vlažnih staništa i biološke raznovrsnosti, a Vujović je istakla da su to oblasti kojima Ministarstvo posvećuje veliku pažnju.

- Mnogo smo uradili tokom četiri godine, kako po pitanju unapređenja regulatornog okvira, tako i kroz investicije u oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama i podrške privredi u zelenoj tranziciji. Trenutno radimo na značajnom planskom dokumentu 'Strategiji zaštite životne sredine - Zelena agenda', čije usvajanje očekujemo do kraja godine. U prethodnom periodu usvojili smo i Strategiju niskougljeničnog razvoja. Nacionalno utvrđenim doprinosom povećali smo klimatsku ambiciju, i nameravamo da do 2030. godine smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3%, u odnosu na 1990. Radimo i na novim zakonima o zaštiti vazduha i zaštiti prirode, kao i ostalim pravnim aktima, kako bi nastavili usklađivanje sa EU regulativom - rekla je Vujović.

Irena Vujović
foto: Jovana Rošul

Potpredsednica Vlade je navela da je jedan od najvažnijih prioriteta države ubrzanje zelene tranzicije kao i da, imajući u vidu ambiciozne ciljeve do 2050. godine, mora još više da se radi u saradnji sa svim relevantnim akterima.

- U ovoj oblasti je važna saradnja s privredom, jer kompanije svojim idejama i rešenjima doprinose procesu zelene transformacije, koja je važna i za građane. Ministarstvo koje vodim, pokrenulo je i nacionalnu kampanju 'Sarađuj, ne zagađuj', kako bismo podizali svest građana o tome koliko je svaki mali korak važan za unapređenje stanja životne sredine.

Tokom manifestacije, simbolično je otvoren i Javni poziv za inovativna rešenja za očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima i u njihovoj neposrednoj blizini, uz podršku Vlade Švedske kroz projekat 'EU za zelenu agendu u Srbiji'.

Vujović je zahvalila parnertnerima - Evropskoj uniji, Vladi Švajcarske, Vladi Kraljevine Švedske, kao i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj i svima koji su dali doprinos podizanju standarda zaštite životne sredine u Srbiji.

Današnji događaj je, pored Ministarstva zaštite životne sredine, organizovao i UNDP, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, u okviru Evropske zelene nedelje.

1 / 4 Foto: Jovana Rošul

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track