VUJOVIĆ U TRSTU: Zelena tranzicija je prioritet, jer je važna za održiv razvoj i konkurentnost privrede
Foto: Slobodan Miljević

VUJOVIĆ U TRSTU: Zelena tranzicija je prioritet, jer je važna za održiv razvoj i konkurentnost privrede

InfoBiz -

Zelena tranzicija je važna za održiv razvoj društva i zato je u Srbiji postavljena visoko na lestvici prioriteta, izjavila je danas u Trstu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na Poslovnom forumu Italija – Srbija.

Vujović učestvuje na Poslovnom forumu u sastavu delegacije Vlade Republike Srbije koju predvodi predsednik Vlade Miloš Vučević. Tokom skupa je istakla da su sve aktivnosti Ministarstva usmerene ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju, a samim tim i dobrobiti privrede i građana. Prema njenim rečima, preduslovi za napredovanje u zelenoj tranziciji, jesu dobar strateški i zakonodavni okvir i značajne investicije.

Irena Vujović
foto: Slobodan Miljević

- Ministarstvo zaštite životne sredine je poslednjih godina ostvarilo zapažene rezultate kada je reč o usklađivanju propisa. Nastavljamo dalje, i u ovom momentu, u pripremi je još jedan planski dokument od velike važnosti, Strategija zaštite životne sredine - Zelena agenda, kojom će se zaokružiti strateški okvir relevantan za oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena. Srbija je ostvarila značajan napredak u usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije, ali pred nama je još izazova, imajući u vidu da EU ima ambicioznu klimatsku politiku. Zelena tranzicija i prilagođavanje privrede jedini su put ka konkurentnosti naših kompanija na evropskom tržištu - rekla je Vujović.

Vujović je navela da je zadatak države da stvara ambijent za zelenu transformaciju, podstakne investicije i pomogne kompanijama da se što pre prilagode sve većim zahtevima EU tržišta.

- Srbija, sa ukupnim investicijama države koje premašuju pet milijardi evra, prednjači u odnosu na ostale ekonomije Zapadnog Balkana. Sredstva su, kroz različita ministartsva, opredeljena za izgradnju zelene infrastrukture, prevenstveno u sektoru upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i poboljšanje kvaliteta vazduha. Država će ispuniti svoje zadatke, ali je nam je na putu tranzicije neophodna i saradnja privrede. Potrebna su nam inovativna rešenja koja vode ka održivoj budućnosti. Zato su nam i ovi susreti važni, jer iskustva zemalja poput Italije i inovativnih italijanskih kompanija za nas su dragocena. Vaše naučene lekcije mogu da doprinesu i bržoj i uspešnijoj zelenoj tranziji srpske privrede. Uverena sam da uz dobru saradnju, možemo da imamo dobre rezultate i da narednim generacijama sačuvamo resurse neophodne za život - rekla je Vujović.

1 / 4 Foto: Slobodan Miljević

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track