JUGOSLOVENSKI GIGANT NA IZDISAJU, DOBILI ŠUT KARTU I OD BANKE: Pad u ambis neminovan, ni MISTERIOZNI BIZNISMEN nije bio od pomoći
Foto: Shutterstock

JUGOSLOVENSKI GIGANT NA IZDISAJU, DOBILI ŠUT KARTU I OD BANKE: Pad u ambis neminovan, ni MISTERIOZNI BIZNISMEN nije bio od pomoći

InfoBiz -

Radnici tekstilne fabrike Varteks stupili su u štrajk 6. maja zbog neisplaćenih zarada.

Samostalni sindikat Varteks je posle deset dana doneo odluku o prekidu štrajka radnika Varteksa od petka, navodeći da je sindikat doneo takvu odluku nakon što je zagarantovana isplata neisplaćenih zarada svim radnicima.

Hrvatska, plata
foto: Shutterstock, ilustracija

Stabilizacioni plan kompanije sastoji se pre svega od kredita za koje se nadaju da će dobiti od banaka, ali iz Varteksa poručuju da su upravo dobili pismo odbijanja. Publikaciju varaždinskog Varteksa možete pročitati u celosti.

- Zbog povećanog interesovanja javnosti, obaveštavamo vas da smo početkom ove nedelje održali sastanak sa bankama (ZABA-HBOR) na kojem je menadžment kompanije predstavio analizu trenutnog stanja kompanije i jasan plan za stabilizaciju poslovanja Ovaj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko budućih plata, već jasan pravac i strategiju kojom bi se poslovanje kompanije kretalo ka dugoročnoj samoodrživosti.

Banke bi prihvatanjem ponude omogućile kompaniji da dobije priliv svežeg novca od dokapitalizacije i novih kredita, koji bi bio iskorišćen za pokretanje punog proizvodnog kapaciteta, kao i otplatu zaostalih dugova.

Nažalost, upravo smo dobili pismo odbijanja od strane ZABA-HBOR-a na našu ponudu.

Najviše smo pogođeni i iznenađeni odlukom HBOR-a, budući da je Banka u državnom vlasništvu, a stečaj Varteksa bi, prema našoj računici, doveo do neto gubitka državnog budžeta u iznosu od preko 7,4 miliona naredne godine, dok se ZABA kao poslovna banka čak zalagala za aranžman da se sačuvaju i očuvaju radna mesta, iako to nije njihov zadatak.

Postavlja se pitanje čemu služi Hrvatska banka za obnovu i razvoj, jer na primeru Varteksa ne vidimo da im je stalo do očuvanja radnih mesta, niti da im je stalo do novca poreskih obveznika. Ovo odbijanje dovodi nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, govorimo o neminovnom kraju Varteksa. Još jednom molimo donosioce odluka u HBOR-u da preispitaju našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre. Srce nam se slama kada pomislimo na sve zaposlene, partnere i stogodišnju tradiciju koju su gradile generacije ljudi - poručili su.

Stjepan Čajić
foto: Printscreen/Youtube//Jutarnji list, Shutterstock

Pre desetak dana portal Kurir je preneo vest o Stjepanu Čajiću, hrvatskom biznismenu, koji je jedan od deoničara ovog hrvatskog preduzeća.

Do dolaska u Varteks, jedina veza Stjepana Čajića s tekstilnom industrijom bio je pogon za šivenje njegovih rođaka u Hercegovini. U Varteks je ušao i pozajmio dosad firmi veliki novac, inspirisan Nenadom Bakićem, tada najvećim pojedinačnim deoničarom, koji ga je na kraju ostavio da se snalazi sam.

- Varteks nije moja beba, kao drugo što sam stvorio. Preduzeće postoji više od 100 godina, a ja sam trebao samo pripomoći da bi na kraju sve palo na moja leđa – izjavio je ranije. Inovator se, očigledno je, našao na klizavom terenu, i veliko je pitanje da li će uspeti da u svoj ovoj zbrci pomogne nekadašnjem gigantu da konačno stane na noge.

biznis.kurir.rs/Jutarnji list/preneo: R.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track