KOMŠIJE PRED SEZONU VEĆ 'OSOLILE' CENE U KAFIĆIMA: Ko planira da letuje kod njih, nek dobro napuni novčanike! NEMAJU MERU
Foto: Shuterstocktock

KOMŠIJE PRED SEZONU VEĆ 'OSOLILE' CENE U KAFIĆIMA: Ko planira da letuje kod njih, nek dobro napuni novčanike! NEMAJU MERU

Novčanik -

Od marta 2023. do marta ove godine cena kafe je u Hrvatskoj porasla za 7,4 odsto, što je najveći rast među zemljama EU. Naime, kako se bliži letnja sezona, cene rastu, a prvi rast stiže sa najsunčanijeg hrvatskog ostrva Hvar.

Prošle godine, u februaru, kafa na Hvaru koštala je skoro tri evra, dok je tokom sezone u popularnom kafiću cena skočila na 4,10 evra.

Ove godine cene su dodatno porasle. Najnoviji račun sa Hvara pokazuje da ovih dana kafa u kafiću na hvarskoj rivi iznosi 4,50 evra.

evro, euro, novac u rukama
foto: Shutterstock

Drugi najveći rast u EU imala je Rumunija, 6,8 odsto, a treća Bugarska sa poskupljenjem kafe od 6,6 odsto. Na nivou cele EU rast je iznosio minimalnih jedan odsto, a mnoge zemlje su zabeležile značajan pad cena, piše Večernji list.

Podsetimo, nedavno je najavljeno da će cene u Hrvatskoj ostati iste kao prošle godine, ipak, po svemu sudeći ovo nije slučaj.

- Cene u predsezoni nismo dizali, za sezonu je bilo malo korekcija. Ne mnogo, možda nekih pet odsto veće cene - izjavila je nedavno preduzetnica koja se bavi iznajmljivanjem smeštaja na ostrvu Krk Stela Stublić, prenosi HRT.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja