NALED 2024. PROGLASIO ZA GODINU DIGITALIZACIJE: Digitalno ubrzanje veliki potencijal za razvoj zemalja Zapadnog Balkana
Foto: Soul Time Media

NALED 2024. PROGLASIO ZA GODINU DIGITALIZACIJE: Digitalno ubrzanje veliki potencijal za razvoj zemalja Zapadnog Balkana

InfoBiz -

NALED je 2024. proglasio za godinu digitalizacije i veštačke inteligencije kao pokretača reformi svih zemalja Zapadnog Balkana. Prioriteti za novu Vladu Srbije, prema mišljenju članova NALED-a, treba da budu unapređenje uslova za razvoj eUprave i ePoslovanja, podsticanje gradnje i investicija, kao i sprovođenje zelene agende, saopštio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković na svečanoj sednici kojom je završena 18. godišnja Skupština organizacije.

- Posebnu pažnju ćemo posvetiti imovinsko-pravnim pitanjima i rešavanju decenijskih problema poput legalizacije i starih predmeta u katastru, što otvara put za više investicija. Nastavićemo da podržavamo domaće preduzetnike i inovatore. Radićemo na pružanju podrške uvođenju širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, unapređenju informacione bezbednosti, digitalizaciji u zdravstvu i daljem razvoju elektronskih usluga za građane i privredu – istakao je Cvetković.

NALED
foto: Soul Time Media

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je da će država ostati posvećena važnim reformama, te da predstoji veliki broj zadataka.

- Zajedno ćemo raditi na novoj listi prioriteta da bismo implementirali sve one kompleksne i zahtevne inicijative za koje se NALED zalaže već dugi niz godina – rekla je Brnabić.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović rekla je da je jedan od glavnih prioriteta nove Vlade Srbije podizanje životnog standarda građana, kroz razvoj poslovnog okruženja.

- Priliv stranih direktnih investicija tokom prvog tromesečja 2024. iznosio je 1,1 milijardu evra. NALED je naš važan partner ka daljem razvoju privrednog ambijenta. Posvećeno ćemo raditi na razvoju srpske ekonomije i kontinuiranom osluškivanju potreba domaće privrede – istakla je Mesarović.

NALED
foto: Soul Time Media

Srbija je sprovela značajne reforme u oblasti građevine koje će u narednom periodu slediti i Crna Gora. Uz podršku NALED-a pokrenućemo proces uvođenja sistema izdavanja e-građevinske dozvole, najavio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.

- Dve ključne inicijative Crne Gore su sveobuhvatna reforma našeg katastarskog sistema i elektronsko izdavanje dozvola. Prepoznajemo da katastarski podaci čine okosnicu efikasne eUprave i poslovanja. Naši napori da modernizujemo ovaj sistem vođeni su potrebom za većom transparentnošću, efikasnošću i kvalitetom u upravljanju podacima– objasnio je Odović.

Priznanja NALED strela za doprinos ekonomskom razvoju

Na 18. Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena priznanja NALED Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije i regiona. Ambasadorka Švedske Anika Ben David dobila je nagradu za izuzetan doprinos u transformaciji Srbije ka održivom i odgovornom društvu. Priznanje za doprinos podsticanju dijaloga i saradnje na Zapadnom Balkanu uručeno je opunomoćenoj ministarki ambasade Hrvatske Davorki Velecki-Čičak.

U protekloj godini, NALED je bio uključen u više od 40 projekata za unapređenje poslovnog okruženja. Kao nezavisna javno-privatna asocijacija, NALED okuplja više od 350 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, a zajedno sa članstvom iz civilnog sektora i lokalnim udruženjima predstavlja još 22.000 malih biznisa iz Srbije.

1 / 10 Foto: Soul Time Media

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track