PRVI PUT U SRBIJI PROGLAŠENI ESG LIDERI: Nagrađene najuspešnije kompanije u oblasti inovacija i ekološke odgovornost
Foto: Promo PwC

PRVI PUT U SRBIJI PROGLAŠENI ESG LIDERI: Nagrađene najuspešnije kompanije u oblasti inovacija i ekološke odgovornost

InfoBiz -

Prvi put u Srbiji dodeljene su nagrade ESG Lideri kompanijama i organizacijama koje su pokazale posvećenost primeni ESG principa i praksama i koje podstiču na odgovoran pristup u svakom segmentu poslovanja.

Nagrade, u okviru konkursa koji je pokrenula kompanija PwC, dodeljene su u četiri osnovne kategorije i 13 potkategorija. U kategoriji STRATEGIJA dodeljeno je 10 nagrada i to: u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor finansijskih institucija nagradu je dobila Erste banka, a u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor privrede – MK Group.

U potkategoriji Za Očuvanje vodnih resursa nagradu je dobila kompanija Coca Cola HBC Srbija i Crna Gora, dok su pobednici potkategorije Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – u sektoru korporacija Atlantic grupa, a u sektoru malih i srednjih preduzeća - Steel Impex doo.

Za Očuvanje biodiverziteta nagrađena je kompanija Nestle Adriatic S. U potkategoriji Briga o zaposlenima dodeljene su dve nagrade: za korporaciju - kompaniji Delez Srbija, a u sektoru MSP - kompaniji FUSH doo. Nagrada za Odgovorno upravljanje – u kategoriji privrede dodeljena je kompaniji Delta holding, a u kategoriji finansijskog sektora – DDOR Novi Sad. U kategoriji INOVACIJE priznanja su dobili: u kategoriji startup - kompanija Eco Hive, u kategoriji korporacije – Takeda Srbija, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća - Strawberry Energy.

solarna energija, solarni paneli, održivi razvoj
foto: Shutterstock

U kategoriji OBRAZOVNI PROGRAM dodeljene su nagrade u tri nagrade: u okviru obrazovnih institucija dobitnik je Centar za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu, za korporaciju dobitnik je Atlantic grupa, a za sektor malih i srednjih preduzeća - organizacija WWF (World Wildlife Fund Adria).

U oblasti LIDER U ODRŽIVOM RAZVOJU nagrađena je Miriam di Traglia koja svojim angažmanom podstiče zelenu transformaciju u okviru – United grupe.

- Kako je ovo prva godina organizacije konkursa ‘ESG lideri’ u Srbiji zadovoljni smo brojem kompanija i organizacija koje su se prijavile i pokazale svoju predanost implementaciji ESG standarda u poslovanje, što je zaista ohrabrujuće i inspirativno. ESG standardi igraju ključnu ulogu u savremenom poslovnom svetu i sve veći broj kompanija prepoznaje važnost njihove primene. Ovaj konkurs je bio prilika da se pokaže na koji način su kompanije u Srbiji sposobne da budu lideri u oblasti inovacija i ekološke odgovornosti, te da doprinesu održivom razvoju društva i da se odgovorno ponašaju - izjavila je Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka PwC za Srbiju i Crnu Goru.

Žiri koji se sastojao od stručnjaka iz oblasti ESG, odgovornog upravljanja i filantropije, finansijskih tržišta, nauke i inovacija imao je zahtevan zadatak da odabere pobednike, a same nagrade predstavljaju važan korak ka ostvarenju vizije održivih rezultata koji štite životnu sredinu i unapređuju društvo.

priroda, ekologija, Održivi razvoj
foto: Shutterstock

Ovogodišnji konkurs “ESG Lideri” bio je prilika da se promoviše važnost ESG izveštavanja i prakse, koja je ključna za transparentnost i odgovornost kompanija prema svojim interesnim grupama. Informacije o ESG performansama kompanija su važne kako za investitore, tako i za potrošače i zaposlene, te je bitno da kompanije budu transparentne i odgovorne u vezi sa svojim ESG praksama.

- Imali smo 60 prijava, a uvidom u sve detalje žiri je došao do zaključka da su učesnici konkursa pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost za svoje poslovanje i da budu deo rešenja za aktuelne poslovne i društvene izazove. Njihova predanost održivom razvoju je inspiracija za sve nas i motivacija da radimo zajedno ka boljoj budućnosti. Zato se nadamo da je svečana ceremonija i proglašenje pobednika bila jedinstvena prilika da se istakne važnost ESG standarda, probudi inspiracija za druge kompanije i pojedince da usvoje ESG standarde u svoje poslovanje i doprinesu boljoj budućnosti za sve nas. Pobednici će biti javno priznati i nagrađeni za svoj trud, ali njihov rad će imati i širu društvenu dimenziju, jer će biti primer drugima da je moguće ostvariti poslovni uspeh uz poštovanje principa održivog razvoja - zaključila je Biljana Bogovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja