SAJAM TEHNIKE U BEOGRADU OD 21. DO 24. MAJA: Učešće potvrdilo 600 izlagača, među kojima i oko 250 inostranih iz 32 zemlje sveta
Foto: Sajam tehnike

SAJAM TEHNIKE U BEOGRADU OD 21. DO 24. MAJA: Učešće potvrdilo 600 izlagača, među kojima i oko 250 inostranih iz 32 zemlje sveta

InfoBiz -

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 66. po redu, počinje na Beogradskom sajmu u utorak, 21. maja, i trajaće do petka, 24. maja 2024.

Ova najstarija i najveća specijalizovana regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija i nesumnjivi međunarodni lider u ovim oblastima, biće održana na više od 15.000 kvm izložbenog prostora u sedam hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Pod sloganom 'Inspirišemo razvoj', svoje učešće potvrdilo je čak 600 izlagača, među kojima i oko 250 inostranih iz 32 zemlje sveta. Grupne nastupe ili nacionalne izložbe organizovaće BiH (Republika Srpska), Češka, Kina, Mađarska, Slovenija i Srbija.

Intencija Sajma tehnike je da u najvećoj mogućoj meri predstavi i proizvode i tehnološka dostignuća u globalno-trendovskim oblastima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, automatizacija i robotika, IoT, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologije, čiste energije, dronovi, te brojne oblasti iz okvira telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva.

Kao već sajamski standard biće predstavljena najnovija dostignuća u tehnologijama i inovacijama, posebno u oblasti industrija 4.0 i 5.0, kao sinonima za automatizaciju i kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje, zasnovanih na inovativnim industrijskim tehnologijama koje predstavljaju revoluciju u interagovanju sa digitalnim svetom.

Na izuzetno visokom nivou biće zastupljeni i sajamski 'klasici' i robne grupe kao što su CNC mašine, mašine alatke, obradni centri, alati i pribor za obradu i oblikovanje metala, elektronika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, aditivne, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, rasveta i LED tehnologije, termotehnika i KGH, zelena industrija, logistika, skladištenje, industrijsko pakovanje, industrijska i kibernetska bezbednost i zaštita.

Оkosnica i ovogodišnjeg Sajma tehnike su inovacije, kao temelj i oslonac modernog globalnog društva. Prijavljeno ih je stotinak, najviše u oblastima koje obuhvataju industrije 4.0 i 5.0, 3D tehnologije, robotika, CNC mašine, laserske tehnologije, obrada plastike, automatizacija proizvodnih procesa, merni instrumenti, alati, a približno polovina prijavljenih inovacija odnosi se na domaće kompanije.

Katedrala inovacionog segmenta Sajma tehnike biće Vlada Republike Srbije, čijih će pet resornih ministarstava organizovati izložbu inovacija i novih tehnologija pod nazivom 'Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve - Zakorači u održivu budućnost.' Zemlja počasni gost ove izložbe je Kina, sa čak 22 institucije i kompanije koje će predstaviti svoje nove tehnologije i inovacije.

Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije na sajmu će, sa svojim doprinosom tehničko-tehnološkom razvoju u različitim naučnim i privrednim sektorima, učestvovati i više od 50 naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih instutucija i organizacija, kompanija, udruženja. Još desetak učesnika iz edukacionog ili razvojnog sektora nastupiće samostalno.

Visokokvalifikovani žiri najuspešnijim izlagačima i drugim učesnicima dodeliće tradicionalne nagrade i priznanja 'Korak u budućnost'.

Kao manifestacija poslovnog karaktera, Sajam tehnike podržan je i sajamskim web portalom sajamtehnike.rs (sajamtehnike.talkb2b.net/), koji registrovanim poslovnim posetiocima i izlagačima omogućava jednostavno automatizovano zakazivanje bilateralnih b2b poslovnih sastanaka, umrežavanje i međusobno pregledanje poslovnih profila.

Radno vreme sajma biće od 10 do 18 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaće 500 dinara; grupne 300 dinara; ulaznice za učenike osnovnih i srednjih škola i studente (uz đačku knjižicu ili indeks) 100 dinara; ulaznice za posetioce registrovane preko B2B portala 350 dinara; poslovna propusnica (važi za sve dane sajma i obezbeđuje dodatne pogodnosti) koštaće 3000 dinara. Za parkiranje putničkih automobila u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track