RGZ USPOSTAVLJA SARADNJU SA AMERIČKOM ASOCIJACIJOM ZA PROCENU VREDNOSTI: Istaknuti rezultati u unapređenju geoprostornih podataka
Foto: RGZ

RGZ USPOSTAVLJA SARADNJU SA AMERIČKOM ASOCIJACIJOM ZA PROCENU VREDNOSTI: Istaknuti rezultati u unapređenju geoprostornih podataka

InfoBiz -

Republički geodetski zavod bio je domaćin visokoj delegaciji Međunarodne asocijacije za procenu vrednosti (IAAO) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od ciljeva posete je uspostavljanje nove organizacione jedinice IAAO za Jugoistočnu Evropu, sa sedištem u Beogradu.

Direktor RGZ-a, mr Borko Drašković, ugostio je delegaciju koju čine predsednica IAAO, Rebeka Malmkvist, buduća predsednica, Dona Vandervris, izvršna direktorka, Ejmi Rasmusen i član Komiteta za istraživanje i standarde, Džejms Rasel Timjan.

Prezentacije koje su održale pomoćnik direktora Geosektora, Jelena Matić Varenica i rukovodilac u oblasti masovne procene, Ivana Štrbac, istakle su rezultate i dostignuća RGZ-a u unapređenju geoprostornih podataka, digitalizacije katastra nepokretnosti i masovne procene vrednosti nepokretnosti. Tom prilikom je istaknuta velika važnost masovne procene za pravednije oprezivanje i urbanu komasaciju.

RGZ
foto: RGZ

Ova poseta predstavlja ključni korak u produbljivanju saradnje između RGZ-a i IAAO-a, i ističe zajedničku posvećenost napretku u oblasti masovne procene, standard, upravljanja nekretnina i transparentnosti tržišta nepokretnosti. Razgovori su bili fokusirani na osnivanje regionalne jedinice IAAO-a koja bi vodila inicijative za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovišući profesionalizam i standarde, što je u skladu sa prioritetima Vlade Republike Srbije i podržano od strane Svetske banke.

Predstavnici IAAO-a su uputili poziv direktoru Borku Draškoviću za posetu godišnjoj konfereniji u Denveru u avgustu i izrazili spremnost za dalji razvoj partnerstva i punu podršku ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Očekuje se da će ova saradnja doprineti ne samo razvoju oblasti procene nepokretnosti u Srbiji i region, već i celokupnom napretku tržišta nepokretnosti i razvoju ekonomije, čime se dodatno potvrđuje uloga RGZ-a i Republike Srbije kao lidera u razvojnim inicijativama na međunarodnom nivou.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja