KAKO PROVERITI INVESTITORA: Kompletan vodič za proveru svih bitnih podataka pre kupovine stana, sve je dostupno online
Foto: Shutterstock

jednostavno

KAKO PROVERITI INVESTITORA: Kompletan vodič za proveru svih bitnih podataka pre kupovine stana, sve je dostupno online

Nekretnine -

Pre nego što se odlučite za kupovinu stana određenog investitora, temeljno istražite informacije o njemu i njegovim projektima, bilo da su u izgradnji ili već završeni. Savetujemo da potražite savet od stručnjaka, ali i da samostalno obavite niz provera koristeći različite dostupne izvore:

1.Istraživanje podataka o investitoru, izvođaču radova i katastarskim parcelama

Na gradilištu se obično nalazi tabla sa osnovnim informacijama o investitoru, kao što su njegovo ime, matični broj, broj izdate građevinske dozvole i broj parcele.

Sasomange
foto: Sasomange.rs

2. Pretraga u APR registru

Investitora možete potražiti u registru Agencije za privredne registre koristeći njegov matični broj ili naziv firme, čime dobijate uvid u pravni status i ostale relevantne informacije. Preduzeće mora da ima status „Aktivno privredno društvo“. Klikom na link „detaljnije“ dobićete podatke koji se upisuju u registar privrednih subjekata čak i godišnje finansijske izveštaje investitora.

3. Provera solventnosti investitora

Informacije o finansijskom stanju investitora, uključujući i to da li su njegovi računi blokirani, možete proveriti preko Narodne banke Srbije. Dodatno možete da proverite investitora preko Biroa za bonitet u Privrednoj komori Srbije, ovo se naplaćuje i naknada zavisi od obima podataka koje tražite.

Sasomange
foto: Sasomange.rs

4. Provera statusa katastarske parcele

Na zvaničnoj stranici Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) možete dobiti informacije o parceli, uključujući njen status i prava koja investitor ima nad njom. Investitor mora da bude upisan kao nosilac prava korišćenja ili zakupa. Ako nosilac prava korišćenja drugo lice, investitor mora da ima ugovor o suinvestiranju kojim reguliše odnos sa vlasnikom zemljišta.

5. Informacije o građevinskoj (upotrebnoj) dozvoli

Portal "Centralna evidencija objedinjenih procedura" pruža podatke o izdatim dozvolama, uključujući i specifičnosti same dozvole, kao što su podaci o investitoru i datum važenja. Podatke koji treba proveriti su ime investitora, broj katastarske parcele, datum važenja građevinske dozvole, podatke u vezi sa karakteristikama zgrade (spratnost, namena i sl.)

Ispod rezultata pretrage nalaze se svi povezani predmeti - tako ćete dobiti informacije o ostaloj dokumentaciji vezanoj za projekat kao što su prijava radova, obaveštenje građevinske inspekcije o završetku izrade temelja, prijava završetka konstrukcije objekta, priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu i itd.

6. Provera obaveza prema Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Proverite da li investitor redovno izmiruje obaveze vezane za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. To možete da proverite unosom poslovnog imena investitora ili broja katastarske parcele i proverite da li se nalazi na spisku investitora koji duguju naknadu.

7. Dokaz o vlasništvu

Investitor bi trebao da pruži dokaze o vlasništvu nad zemljištem kao potvrdu transparentnosti postupka kupoprodaje.

kurir.rs/ Sasomange

Iskustva prethodnih kupaca

Važno je istražiti mišljenja i iskustva ljudi koji su već kupili nekretnine od istog investitora, kako biste stekli bolji uvid u kvalitet i pouzdanost.

1 / 4 Foto: Sasomange.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track