DOKAZ DA U EKONOMSKI USPEH SRBIJE VERUJU I U REGIONU: Evo šta je rekao prvi čovek NLB banke na ekonomskom događaju u Ljubljani
Foto: Shutterstock

DOKAZ DA U EKONOMSKI USPEH SRBIJE VERUJU I U REGIONU: Evo šta je rekao prvi čovek NLB banke na ekonomskom događaju u Ljubljani

InfoBiz -

Pitanje dana je kada će Srbija dobiti investicioni rejting, rekao je Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora NLB d.d, na događaju pod nazivom Investitor day koji se održava u Ljubljani.

Ovo je dokaz da u ekonomski uspeh naše zemlje veruju i u regionu.

Blaž Brodnjak
foto: Kurir

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali se pre nešto više od 15 dana u Vašingtonu sastao sa predstavnicima rejting agencije 'S&P' nakon koga je izjavio da je optimističan u vezi sa očekivanjima da ćemo do kraja godine od ove agencije dobiti investicioni rejting.

Ministar je tom prilikom izjavio da je kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting.

- Ako to uspemo da uradimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali kako bi naša ekonomija rasla, bila jaka i stabilna - dodao je Mali.

U izveštaju te agencije se, kako je tada dodao ministar, ističe da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta.

Siniša Mali
foto: Printscreen/Pink TV

On je, sumiravši utiske sa tadašnjih sastanaka, ocenio da je MMF napravio dobru analizu svetske ekonomije i napomenuo da je veoma ohrabrujuće to što srpska ekonomija raste brže od evropske i svetske ekonomije.

Mali je takođe posebno ukazao na izjavu direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgijeve o rastućem nivou državnog duga u pojedinim zemljama, naglasivši da Srbija nije među tim državama.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao sa 84 na 93 odsto.

Dakle, gotovo pa smo duplo bolji nego što je to prosek u svetu, napomenuo je tada Mali, istakavši da sve to govori u prilog tome da Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track