RASTE BROJ POVREDA NA RADU! U Evropskoj uniji zabeleženo više od 2 miliona nesreća, a radnici ova tri sektora najugroženiji
Foto: Shutterstock

oprez glavu čuva

RASTE BROJ POVREDA NA RADU! U Evropskoj uniji zabeleženo više od 2 miliona nesreća, a radnici ova tri sektora najugroženiji

InfoBiz -

Na radu u poljoprivredi, industriji, građevinarstvu i uslugama za poslovnu ekonomiju u 2021. godini u Evropskoj uniji desilo se 2,17 miliona nesreća zbog kojih su radnici odsustvovali sa posla duže od četiri dana.

Ovo predstavlja povećanje od 11 odsto u odnosu na 2020. tokom koje je zabeleženo 1,96 miliona nesreća, i smanjenje od devet procenata u odnosu na 2019. godinu (2,4 miliona nesreća). Ovakav razvoj događaja takođe odražava uticaj pandemije COVID-19, obeležen neaktivnošću ili smanjenom aktivnošću u određenim sektorima, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni povodom 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

fabrika, industrija
foto: Shutterstock

Mnoge od ovih nezgoda su za posledicu imale rane i površinske povrede (31,4%), zatim iščašenja, uganuća i istegnuća (24,6%), kao i potres mozga i unutrašnje povrede (19,9%) i prelomi kostiju (11,8%).

Radnici su se najčešće povređivali u poljoprivredi, industriji, građevinarstvu i uslugama u poslovnoj privredi i to ruke (41,8%) i noge (29,2%). Pored toga, značajan deo povreda zahvatio je leđa, uključujući kičmu i pršljenove (10,0%) i glavu (6,6%).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track