CENE ZLATA DIVLJAJU! Do kraja godine unca zlata bi mogla da košta OVOLIKO
Foto: Promo, Shutterstock, ilustracija

Analiza

CENE ZLATA DIVLJAJU! Do kraja godine unca zlata bi mogla da košta OVOLIKO

InfoBiz -

Prema analitičarima Goldman Sachsa, porast zlata od otprilike osam odsto od početka meseca do danas daje prostor za dalji rast s tim da će taj plemeniti metal do kraja godine dostići 2.300 dolara za uncu.

U ponedeljak su fjučersi porasli i trgovali se čak do 2.182 dolara za uncu.

Plemeniti metal smatra se sigurnim utočištem u vreme geopolitičkih napetosti i pada kamatnih stopa. Prošle nedelje, Federalne rezerve nastavile su signalizirati da će ove godine tri puta smanjiti kamatne stope.

- Sastanak Feda pojačao je tržišna (i naša) očekivanja da su ove godine verovatna tri smanjenja, dajući novčanu podršku zlatu za testiranje i nadmašivanje ranijeg rekorda iz marta - napisao je tim analitičara predvođen Samantom Dart, piše Yahoo! Finance.

Analitičari Goldman Sachsa poboljšali su svoju prognozu prosečne cene zlata za 2024. s 2.090 dolara na 2.180 doalra po unci, ciljajući na 2.300 dolara do kraja godine.

zlato
foto: Shutterstock

Analitičari predviđaju da će cene zlata u bliskoj budućnosti krenuti prema drugoj fazi konsolidacije, izuzev bilo kakvog geopolitičkog iznenađenja. Medutim, "značajno smanjenje verovatno će takođe biti ograničeno otpornošću fizičkih kanala kupovine - napisala je Dart, citirajući kineski uvoz plemenitog metala.

- Uprkos tome, u srednjoročnom razdoblju nastavljamo da imamo konstruktivan pogled na zlato potkrepljen mogućim popuštanjem Fed-a, što bi trebalo ključno reaktivirati kupovinu ETF-a koja je uglavnom uspavana - napisala je Dart.

Centralne banke su otkupljivale zlato na istorijskim nivoima, pomažući u povećanju potražnje u poslednjih nekoliko godina.

Kada se uračuna inflacija, zlato je dostiglo rekordne cene 1980. kada je unca vredela 850 dolara, što bi bilo jednako gotovo 3.200 dolara u današnjim dolarima.

Kurir.rs/SEEbiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track