VREDNOST BITKOINA NA REKORDNOM NIVOU: Ekonomski stručnjaci savetuju da li investirati u kriptovalutu
Ilustracija/Profimedia, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

VREDNOST BITKOINA NA REKORDNOM NIVOU: Ekonomski stručnjaci savetuju da li investirati u kriptovalutu

InfoBiz -

Vrednost kriptovalute bitkoin obara rekorde, pa je premašila 72.000 dolara, a procenjuje se da bi vrednost jednog virtuelnog novčića uskoro mogla dostići i 100.000 dolara.

Do njih se može kupovinom ili rudarenjem, komplikovanim procesom korišćenja računarske opreme za proveru valjanosti transakcija, koji ne razume ni veliki broj onih koji u samom procesu učestvuju.

Čista lutrija

Zbog niza nedoumica o načinima sticanja virtuelnog novca, valute koja navodno pretenduje da zameni tradicionalne, a posebno zbog činjenice da iza nje ne stoje neka nova vrednost i realno pokriće, ekonomski stručnjaci su skeptični prema najavama da je reč o tehnološkoj i finansijskoj revoluciji koja nudi jednake uslove za sve.

- To je zaista totalna fantazija, čija su jedina veza s realnom ekonomijom trenutna globalna ekonomska nestabilnost i gubitak poverenja u tradicionalne valute i oblike vrednosti. Takođe je pogodna za transakcije sumnjivog karaktera ili zaobilaženje sankcija i drugih ograničenja. Ali realnu vrednosnu osnovu nema i ulaganje u takvo nešto je čista lutrija - kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

On nema argumente na osnovu kojih bi potvrdio da će cena bitkoina i drugih kriptovaluta kontinuirano rasti, a da ovaj vid investiranja nudi stabilnost ili zaradu.

zlato
foto: Promo, Shutterstock, ilustracija

Bolje zlato

- Možda će rasti još dan, mesec, godinu, a onda će za sat pasti na nulu, jer jednostavno nema stvarnu vrednost. Tradicionalni finansijski sistem, koji se enormno bogati na svojoj dominaciji, takođe podstiče ljude da ga izbegavaju, ali, ako već neko traži alternativu novcu i klasičnim načinima ulaganja, zlato je bolji izbor, jer ima opipljivu, konkretnu, stvarnu vrednost i njegove oscilacije nikada ne mogu biti tako radikalne. Dugoročno uvek postaje vrednije - ističe Gavran.

Novi kapital

Poslednji, četvorogodišnji događaj koji smanjuje iznos bitkoina koji se dodeljuje uspešnim „rudarima“ tera kompanije na sticanje novog kapitala. Od februara 2023. čak 13 kompanija uložilo je milijardu dolara u specijalizovane računare i opremu, namenjenu jačanju poslovanja.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track