PAD NAKON REKORDNE VREDNOSTI: Zbog zaključavanja dobitaka od strane ulagača bitkoin oslabio 10%
Foto: EPA / Sascha Steinbach

nova pomama

PAD NAKON REKORDNE VREDNOSTI: Zbog zaključavanja dobitaka od strane ulagača bitkoin oslabio 10%

InfoBiz -

Bitkoin je u utorak dosegao najvišu vrednost u istoriji pre nego što je pao jer su neki ulagači zaključali svoje dobitke. Nova pomama oko najveće svetske kriptovalute gurnula je cenu na 68.869 dolara, premašivši prethodni maksimum od 68.789 dolara uspostavljen 10. novembra 2021. Zatim je ponovno pala ispod nivoa od 60.000 dolara u nekoliko sati. Nova visoka vrednost pojačala je izvanredan povratak bitkoina nakon pada 2022. koji je stvorio ogromne gubitke za ulagače i izazvao pad nekoliko velikih igrača u industriji, uključujući menjačnicu kriptovaluta FTX i njenog osnivača Sema Bankman-Frida.

bitkoin
foto: Promo

Dramatično povlačenje s najvišeg nivoa u utorak ponudilo je podsetnik koliko volatilnosti još uvek okružuje ovu digitalnu imovinu, stavljajući bitkoin u korak s najgorim danom od 9. novembra 2022. — neposredno pre nego što je FTX podneo zahtev za bankrot, prenosi SEEbiz.eu.

REKORDNA GODINA

Do sada je ove godine Bitkoin bio pred izazovima bitkoin fondova kojima se trguje na berzi koji su počeli da trguju u januaru. Ta su sredstva omogućila svakodnevnim ulagačima široku izloženost digitalnoj imovini, postaknuvši iščekivanje rekordne godine.

- Potražnja za ovim ETF-ovima daleko je premašila svačija očekivanja, rekao je direktor ulaganja Bitvajs Aset Menadžmenta Met Hogan za Yahoo Finans. Bitvajs je bio među kompanijama koje su dobile zeleno svetlo Komisije za vrednosne papire i berzu za upravljanje jednim od ovih fondova.

Bitkoin
foto: Profimedia / PaulPaladin / Alamy

Nekoliko upravnika novcem sada predviđa da bi digitalna imovina mogla porasti iznad 100.000 dolara pre kraja 2024. godine. Ulagači takođe daju veće ponude za druge kriptovalute i povezane deonice. Eter, druga po veličini kriptovaluta, nadmašila je bitkoin za više od 7 procenata od početka godine. Nekoliko takozvanih meme kovanica - kao što su dodžkoin, šiba inu i dodžvifat - takođe raste.

(Kurir.rs/Seebiz)

Bonus video:

00:21

(ANKETA) Pitali smo Beograđane šta su BITKOINI: Evo kakve smo odgovore dobili (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track