NEMCI SE HVATAJU ZA SLAMKU SPASA: Nude lakše mogućnosti dobijanja boravišne dozvole, naročito su naklonjeni JEDNOJ grupi ljudi
Foto: Shutterstock

nemaju izbora

NEMCI SE HVATAJU ZA SLAMKU SPASA: Nude lakše mogućnosti dobijanja boravišne dozvole, naročito su naklonjeni JEDNOJ grupi ljudi

InfoBiz -

Nemci se u nedostatku radne snage hvataju za slamku spasa, te su odlučili da omoguće lakše dobijanje boravišne dozvole svim kvalifikovanim radnicima, naročito onima koji su iz medicinske struke.

- Od sada ćete lakše moći da dođete u Nemačku, pogotovo ako ste medicinski radnik. Do sada, da biste radili u Nemačkoj u regulisanoj profesiji, kao što su lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, advokati ili arhitekte, trebalo je da imate priznatu diplomu. Više ne morate da čekate nostrifikaciju, nego to možete da uradite po dolasku u Nemačku - priča jedan TikToker.

doktor
foto: Shutterstock

Takođe, navodi da se to zove Annerkenungspartnerschaft i jedino što vam je potrebno jeste da nabavite ugovor sa firmom koja će potpisati taj dokument i da imate minimalno poznavanje nemačkog jezika, na nivou A2.

nemačka, migranti
foto: Shutterstock

- Dobra vest je da čim dođete u Nemačku odmah krećete da radite, ali i odmah krećete u proces priznavanja vaše diplome. Još bolje, od sada, kao stručni kadar vam treba samo tri godine da biste dobili stalnu boravišnu dozvolu u Nemačkoj - zaključuje on.

@projektnjemacka

Sto je točno Anerkennungspartnerschaft? Strani kvalificirani radnici iz zemalja koje nisu članice EU-a mogu ući u Njemačku uz partnerstvo za priznavanje i raditi ovdje. To ne zahtijeva prethodno priznavanje vaših stručnih kvalifikacija u Njemačkoj. Vaše stručne kvalifikacije mogu biti službeno priznate nakon ulaska u zemlju. To je omogućeno, između ostalog, pisanim ugovorom između poslodavca i kandidata. Nudi stranim kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan EU-a novu priliku za kombiniranje stručne prakse s postupkom priznavanja u Njemačkoj. Sto vi kažete na novi zakon?

♬ original sound - Projekt Njemačka

kurir.rs/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track