PLAKAĆE ZA NJIM IAKO MNOGIMA SMRDI NA PRLJAVE ČARAPE: Omiljena hrana Francuza preti da 'izumre' zajedno sa onim što joj daje šmek
Foto: Shutterstock

pronašao ga napoleon

PLAKAĆE ZA NJIM IAKO MNOGIMA SMRDI NA PRLJAVE ČARAPE: Omiljena hrana Francuza preti da 'izumre' zajedno sa onim što joj daje šmek

InfoBiz -

Kada je Napoleon prvi put naišao na francuski sir kamember, kaže legenda, bio je toliko oduševljen da je poljubio konobaricu koja ga je stavila ispred njega. Proizveden u francuskom severozapadnom regionu Normandije u različitim oblicima najmanje od 18. veka, sir – kremast, opor i gnjecav – sada se smatra omiljenim u Francuskoj. Zbog toga su nedavni naslovi o mogućnosti da izumre, zajedno sa gljivicom od koje dobija specifična svojstva, izazvali paniku među ljubiteljima ovog proizvoda.

Uzbuna je podignuta u januaru kada je studija naučnika sa Univerziteta Pariz-Sekle identifikovala da glavne gljivice koja se koristi u stvaranju kamembera i drugih sireva ima sve manje zbog metoda industrijske proizvodnje koje se koriste da bi se pratila potražnja, piše CNN.

sir, rende
foto: Shutterstock

Kamember kao nacionalno bago

Mnogi su se uplašili da to znači da kamember, francuski sir koji se prodaje u sopstvenoj drvenoj kutiji, ide u zaborav.

- Plavi sirevi su možda ugroženi, ali situacija je mnogo gora za Kamember, koji je već na ivici izumiranja - navodi se u izveštaju Francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS).

Pored Luvra, visoke mode i Ajfelove kule, Kamember je nacionalno blago omiljeno širom sveta, egzistencijalno za Francuze koliko i egzistencijalizam.

- Koja je tipična slika Francuske? Flaša crnog vina, baget i kamember - kaže An-Mari Kantin, veteranka sira i predsednica francuskog nacionalnog takmičenja u pravljenju kamembera iz 2023. godine.

- To je naš nacionalni francuski sir.

PROBLEM JE U GLJIVICI

U srcu problema je Penicillium camemberti, gljiva koja se koristi u proizvodnji sira koja kamemberu daje belu koru i pomaže u razvoju bogatog ukusa putera, umami sira i njegove opipljive arome neopranih čarapa.

Ova gljivica, kažu naučnici Pariz-Seklea, ima problema sa reprodukcijom, uglavnom kao rezultat pritisaka industrijske proizvodnje.

Sir
foto: Profimedia

Kamember i slični sirevi poput Brija su nekada ležali u pećinama ili haljoarima (sušarama), gde su im spore plesni davale plavu ili ponekad žuto-braon koru. Početkom prošlog veka uveden je Penicillium camemberti, koji je zamenio autohtonu buđ i stvorio ujednačenu belu koru kakvu danas poznajemo.

- Smatra se da je to beli mutant odabran od sivo-zelene vrste Penicillium commune zbog svoje boje početkom 20. veka - navodi se u studiji Pariz-Sekle.

Nažalost, za razliku od svojih pećinskih gljivičnih parnjaka, istraživači su otkrili da Penicillium camemberti ima veoma nizak genetski diverzitet i smanjenu sposobnost razmnožavanja.

(Kurir.rs/BIZLife)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track