NOVU SEZONU ČEKAMO SA 20.000 TONA CRVENOG ZLATA U HLADNJAČAMA: Prognoza je da će cena po kilogramu ići i do 350 dinara
Foto: RINA

prognoze

NOVU SEZONU ČEKAMO SA 20.000 TONA CRVENOG ZLATA U HLADNJAČAMA: Prognoza je da će cena po kilogramu ići i do 350 dinara

InfoBiz -

O otkupnoj ceni maline novog roda i dalje će se kao i svake sezone u ovo vreme samo nagađati. Hladnjačari nisu ispunili zahtev jednog od udruženja proizvođača tog voća da do 5. marta izađu sa konkretnim iznosom koji će im plaćati jer je ta inicijativa, kako kažu, bila potpuno nerealna.

Protekle sedmice Udruženje malinara Vilamet iz Arilja zahtevalo je od hladnjačara da najkasnije do ovog datuma kažu kolika će biti otkupna cena.

Kako su naveli u saopštenju, prošle godine bili su suočeni sa određenim poteškoćama, kako na svetskom tržištu usled rata, pojave viškova i male potražnje srpske maline.

maline, Trešnjevica, Nauvina Komara
foto: RINA

– Tako i na domaćem tržištu gde je bila niska otkupna cena, pre svega, zbog toga što je većina naših izvoznika, čast izuzecima, prevalila ceo teret poremećaja na svetskom tržištu na primarnog proizvođača - navodi se u saopštenju. Dodaju da njihov najveći problem jesu otkupljivači, tj. hladnjačari koji ih konstantno ne vide kao ravnopravne partnere.

Stručnjaci u ovim poslovima o zahtevu malinara da izađu s otkupnom cenom kažu da je „potpuno nerealan i da se nikada od kada se malina gaji u Srbiji u ovo vreme nije znala cena”.

– Znamo li sada cenu pšenice koja će biti požnjevena i ranije nego što će malina biti obrana? Ili cenu drugih kultura, mleka… Toliko faktora će uticati na to. Najveći uticaj imaju vremenske prilike. A to niko ne može da predvidi. Važno je i kakva će situacija biti na tržištu, kupovna moć… Dakle, nerealno je uopšte sada raspravljati o tome i mislim da je mnogo važnije posvetiti pažnju kvalitetu i prinosu. I onda će cena biti onaka kakva jeste – rekao je jedan od stručnjaka.

Prema njegovim rečima, uvek su postojale spekulacije o ceni, neki i sada kažu biće 150 dinara ili 350. Čak i otvoreno traže 350 dinara za kilogram. Međutim, kako napominje, realna cena uvek je određivana tri-četiri dana pred berbu. A i tokom berbe je nepredvidivo šta će se događati jer, recimo, vruć vetar promeni prinose i plodove i izmeni prilike na otkupnom tržištu.

Proizvodnja, Maline
foto: Shutterstock

Šta kaže Ministarstvo?

Ministarstvo proljoprivrеdе jе ovе godinе na vrеmе počеlo da sе bavi malinama, rеkla jе ministarka Jеlеna Tanasković na Kopaonik biznis forumu i naglasila da sе u novu otkupnu sеzonu ulazi sa nеšto višе od 20.000 tona malinе.

Ono što jе bitno jе da ćеmo u novu otkupnu sеzonu malinе ući sa nеšto višе od 20.000 tona. To jе dobar podatak, rеkla jе Tanasković i radi porеđеnja dodala da smo prošlе godinе u isto vrеmе imali prеko 40.000 tona malinе.

Prеma njеnim rеčima, to jе pokazatеlj da sе tržištе polako vraća na svojе.

CENA I DALJE NIŽA NEGO RANIJE

Cеnovno jе i daljе niža cеna malinе nеgo što jе bilo u prеthodnom pеriodu, ali moramo da sе privikavamo na kvalitеtnе uslugе, rеkla jе ona i naglasila da jе država održala još jеdno obеćanjе dato malinarima, a to jе da izračuna proizvođačku cеnu.

Druga stvar koju smo obеćali primarnim proizvođačima malinе, da ćеmo uraditi u ovom pеriodu, prе nеgo što oni ulazе u proizvodnju malinе, jе to da institut Za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnja malinе, rеkla jе ona.

maline
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Prеma dobijеnim podacima, onaj koji ima prinos na 15 tona, njеga proizvođačka cеna košta 160 dinara, za prinos na 12 tona 200 dinara, na 10 tona 240 dinara, rеkla jе ministarka i dodala da to pokazujе da jе proizvođačka cеna niža što jе prinos malinе vеći.

Podsetimo, krajem januara se pojavila informacija o projekcijama za cenu malina ovog leta, koja je iznosila 350 dinara po kilogramu.

Tada je predsednik Udruženja malinara Dobrivoje Radovića, izjavio je da je u poslednja tri meseca prethodne godine više od 60.000 tona ovog voća izvezeno je u druge zemlje.

- Sama proizvodnja bila je između 50.000 i 60.000 tona, te je tendencija rasta izvoza odlična, kada se porede prethodne sezone. Reper je neopravdano 2021. godina, kada je virus korona harao celim svetom. Potražnja za malinom zbog lekovitih vitamina bila je izuzetna, i tada je izvoz iz Srbije iznosio 99.861 tona, i tada je vredeo najviše - za kilogram do 420 dinara - rekao je on pre nešto više od mesec dana.

(Kurir.rs/Politika/Dnevnik/R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track