Američki CNN uvrstio je srpsku proju na listu pedeset najboljih hlebova sveta.

- Tople kocke srpske proje, odnosno kukuruznog hleba, omiljeni su pratilac raskošnim mesnim čorbama u toj zemlji. To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka - piše američki portal.

proja.jpg
Shutterstock 

Šta se može smatrati hlebom, a šta ne, zavisi od zemlje do zemlje, ali će se mnogi ljubitelji testa složiti da su svi lepi.

Ipak, CNN je sastavio listu najboljih među najboljima:

  • Bolani, Avganistan
  • Lavaš, Jermenija
  • Damper, Australija
  • Luči, Bangladeš
  • Pau di keižu, Brazil
  • Montrealski đevreci, Kanada
  • Maraketa, Čile
  • Šaobin, Kina
  • Pan kubano, Kuba
  • Liba, Egipat
  • Pupusas, El Salvador
  • Indžera, Etiopija
  • Baget, Francuska
  • Kačapuri, Gruzija
  • Proja, Srbija
  • Pumpernikel, Nemačka
  • Paibao, Hongkong
  • Rugbred, Island
  • Parata Indija
  • Roti gambang, Indonezija
  • Sangak, Iran
  • Hleb sa sodom, Irska
  • Hala, Izrael
  • Ćabata, Italija
  • Bami, Jamajka
  • Kare pan, Japan
  • Tabun, Jordan
  • Roti kanai, Malezija
  • Malteški hleb, Malta
  • Tortilje, Meksiko
  • Kobz kesra, Maroko
  • Prženi hleb, narod Navaho
  • "Tigrov hleb", Holandija
  • Paraoa revena, Novi Zeland
  • Lefse, Norveška
  • Podplomik, Poljska
  • Broa, Portugalija
  • Korovaj, Rusija
  • Pane karazau, Sardinija
  • Gjeran pang (hleb od jaja), Južna Koreja
  • Apam, Šri Lanka
  • Kisra, Sudan i Južni Sudan
  • Limpa hleb, Švedska
  • Đevrek, Turska
  • Krampet, Velika Britanija
  • Biskviti, Velika Britanija
  • Non, Uzbekistan
  • Arepa, Venecuela
  • Malavah, Jemen

(Kurir.rs/Euronews)