OVA NEMAČKA KOMPANIJA OTPUŠTA VIŠE OD 7.000 LJUDI: Imaju dve fabrike u Srbiji, EVO šta će biti sa radnicima i koji su im ciljevi
Foto: Think

pršte otkazi

OVA NEMAČKA KOMPANIJA OTPUŠTA VIŠE OD 7.000 LJUDI: Imaju dve fabrike u Srbiji, EVO šta će biti sa radnicima i koji su im ciljevi

InfoBiz -

Nemačka kompanija Continental AG ukida oko 7.150 radnih mesta, kako bi smanjila troškove i ojačala konkurentnost na tržištu koje sve više prelazi na električna vozila. Najavljeno smanjenje iznosi, otprilike, 3,6 odsto globalne radne snage ovog proizvođača sa sedištem u Hanoveru, saopšteno je u sredu, a prenosi Bloomberg.

Kompanija, takođe, želi da objedini lokacije u Nemačkoj i u ostalim delovima sveta, uključujući niz istraživačkih i razvojnih funkcija.

Biće ugašeno oko 1.750 pozicija u sektoru istraživanja i razvoja, a preostalih 5.400 zaposlenih biće otpušteno iz administracije, saopštila je kompanija. Oko 40 odsto najavljenih otkaza biće u Nemačkoj.

posao, otkaz
foto: Profimedia

Continental u Srbiji ima dve fabrike i razvojni centar u kojima zapošljava oko 3.000 radnika. Na pitanje da li će najavljeni rezovi uticati na poslovanje i radna mesta u Srbiji, iz kompanije su odgovorili da je Novi Sad veoma važna lokacija za budućnost Continentala“ i da se „ova odluka najmanje odnosi na Srbiju“.

- Nastavljamo sa svim trenutnim i planiranim aktivnostima ovde, i u R&D centru i u fabrici, kao odgovoran investitor i poslodavac na prvom mestu. Trenutno u Novom Sadu zapošljavamo blizu 1.900 ljudi, u Istraživačko-razvojnom centru i fabrici. Kao što smo nedavno najavili, sa dodatnom investicijom od najmanje 150 miliona evra u proširenje megafabrike, planiramo da u naredne dve godine zaposlimo još 1.500 ljudi - objasnili su iz Continentala u pisanoj izjavi za Biznis.rs.

radnici, fabrika
foto: Shutterstock

Nemačka industrija suočava se sa teškom tranzicijom na čistiju ekonomiju. Pod pritiskom da smanji troškove dok mora da ulaže u nove tehnologije, Continental je, takođe, počeo da razmatra moguće rezove, zajednička ulaganja i partnerstva u auto-jedinici koja je zaostala za konkurentima.

Continental je krajem prošle godine naveo ciljeve uštede od oko 400 miliona evra godišnje (428 miliona dolara), počevši od ove godine, i nagovestio da će zbog toga doći do gašenja hiljada radnih mesta. U to vreme predsednik Volfgang Rajcl (Wolfgang Reitzle) rekao je da je kompanija „spremna na sve“ da popravi svoju automobilsku jedinicu.

dolari
foto: Profimedia

Continental je izneo i planove da smanji potrošnju na istraživanje i razvoj na devet odsto prodaje do 2028. godine, sa očekivanih 12 odsto ove godine.

Kako piše Bloomberg, nemački dobavljači automobila Continental, Robert Bosch i ZF Friedrichshafen pripremaju se za smanjenu proizvodnju automobila ove godine zbog usporavanja potražnje za električnim vozilima, uz slab privredni rast u Kini.

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track