Nobelovac savetuje Srbiju: Evropski model za podsticaj privrede

Pol Krugman

Nobelovac savetuje Srbiju: Evropski model za podsticaj privrede

InfoBiz -
Srbija treba da bude deo evropskog rešenja, a ne da traga za individualnim merama stimulisanja ekonomije

BEOGRAD - Poznati američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za dostignuća u ekonomskoj nauci Pol Krugman ocenio je da Srbija treba da koristi evropsko iskustvo u podsticanju svoje privrede, po ugledu na mere Evropske centralne banke.

"Srbija treba da bude deo evropskog rešenja, a ne da traga za individualnim merama stimulisanja ekonomije. Baš kao što bih rekao da pojedinačna država u okviru SAD ne može da sprovodi 'kenzijansku' politiku, isto može da se primeni i na malu državu u Evropi", istakao je Krugman.

Profesor Krugman, koji se među analitičarima smatra jednim od vodećih ekonomista današnjice, održaće 3. oktobra u Beogradu predavanje posvećeno aktuelnoj ekonomskoj krizi i metodama za savladavanje krize.Predavanje u Beogradu je prvo u nizu koje će držati u regionu, a slede njegove posete Zagrebu i Ljubljani.

Američki analitičari Krugmana smatraju za pristalicu neokenzijanske ekonomske teorije, prema kojoj se krizno razdoblje u nekoj privredi najlakše prevazilazi putem stimulisanja državne potrošnje.

Na pitanje da oceni kako će se dalje odvijati situacija u globalnoj ekonomiji, Krugman je upozorio da i dalje preti rizik od zaoštravanje krize u Evropi.

"Potezi Evropske centralne banke kupili su nešto vremena, ali su osnovni problemi i dalji veoma ozbiljni i potrebna je mnogo veća podrška za prezadužene zemlje od one koju smo do sada videli", kazao je Krugman i dodao da Evropi i dalje prete značajni rizici, koji se, kako se nada, neće manifestovati.

Prema njegovom mišljenju, lekcija za budućnost iz tekućeg kriznog perioda je da treba imati više finansijskih propisa da bi se uopšte izbegao ovakav oblik krize, ali je, isto tako, potrebna snažna podrška ekonomijama pogođenim krizom.

"Velika greška na obe strane Atlantika bila je odustati od nekih monetarnih i fiskalnih stimulansa, iako ljudi ne vole da nastavljaju sa stimulacijama ako one ne pokazuju rezultate", smatra Krugman.

On navodi da je trebalo nastaviti sa stimulacijama na znatno duži period, a umesto toga, one su se, kaže, pretvorile u štednju, što se 2010. pokazalo kao katastrofa i prolongiralo probleme.

"Potrebno je da ponovo naučimo lekcije iz Velike depresije, a dok ste u depresiji vaš prioritet treba da bude izlazak iz nje i, mada fiskalna odgovornost ne treba da bude zanemarena, ona mora da bude od sekundarnog značaja", istakao je ugledni ekonomista.

Krugman smatra da bi male zemlje sa ograničenom privrednom snagom, kakva je Srbija, mogle da pokušaju da ublaže posledice krize po građane sprovođenjem odgovorne ekonomske politike.

"Međutim, ponavljam, vi ste deo Evrope, jedna od evropskih ekonomija, tako da postoji veoma malo manevarskog prostora na nivou malih zemalja", precizirao je Krugman i ponovio da treba koristiti evropska, a ne individualna rešenja.

Krugman je bio žestoki kritičar ekonomske politike bivšeg američkog predsednika Džordža Buša (mlađeg), a tokom predsedničkih izbora 2008. negativno se izražavao i o ekonomskom programu Baraka Obame.

Krugman dolazi u Srbiju na poziv Nacionalnog saveta za privredni preporod, Srpskog privrednog kluba "Privrednik", kompanija "Delta Holding", "Interkomerc", PSP Farman, "Beohemija" i "MK grupa".

Predavanju će prisustvovati visoki predstavnici institucija Republike Srbije, članovi diplomatskog kora, ekonomski stručnjaci i ugledni privrednici.

Oni će imati priliku da sa Krugmanom prodiskutuju o potencijalnim modelima prevazilaženja ekonomske krize, kao i o specifičnostima ekonomske situacije u Srbiji.

Krugman je profesor ekonomije na prestižnom američkom Prinston univerzitetu.Za svoj rad posvećen novoj trgovinskoj teoriji 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, a širom sveta poznat je i kao kolumnista najuticajnijeg američkog dnevnog lista "Njujork tajms", u kojem svoje stavove iznosi već 12 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track