POSLE 9 GODINA OVA NAKNADA POVEĆANA JE GOTOVO 7 PUTA: Jedan iznos ostao je nepromenjen, ali te pare nisu više dovoljne ni za kafu
Foto: Shutterstock

promenjeno

POSLE 9 GODINA OVA NAKNADA POVEĆANA JE GOTOVO 7 PUTA: Jedan iznos ostao je nepromenjen, ali te pare nisu više dovoljne ni za kafu

InfoBiz -

Od 6. januara državni službenici na ime dnevnice za službeni put u Srbiji dobijaju 1.000, a ne 150 dinara, kao do sada.

Usvajanjem izmenjene uredbe, Vlada Srbije podigla je iznos dnevnice za putovanja u zemlji za državne službenike i nameštenike.

Ipak, i sa ovim povećanjem na 1.000 dinara, dnevnica je i dalje manja nego što je bila pre više od osam godina.

Naime, u oktobru 2015. godine, Vlada Srbije je uredbom smanjila dnevnice za službena putovanja u zemlji državnim službenicima sa dotadašnjih 2.556 dinara na 150 dinara, dok su devizne dnevnice sa 65 evra smanjene na 15 evra.

novčanik, plaćanje, prazan novčanik, dugovi
foto: Shutterstock

Devizina dnevnica za službeni put u inostranstvo ostaje iste.

- Državnom službeniku i namešteniku nadoknađuju se troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu u iznosu od 15 evra na svaka 24 časa provedena u inostranstvu - predviđeno je ovim propisom.

PRIHVAĆEN ZAHTEV SINDIKATA

- Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja - navode u ovom sindikatu.

Nezavisnost ukazuje da su, praktično, "zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od oktobra 2015. godine do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu".

(Kurir.rs/021.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track