Najnovije vesti

SRBIJA NAJBOLJA DESTINACIJA ZA PROIZVOĐAČE ELEKTRIČNIH VOZILA: Uskoro nam dolaze dobavljači koji rade sa jednom poznatom fabrikom
Foto: Shutterstock

najbolja destinacija

SRBIJA NAJBOLJA DESTINACIJA ZA PROIZVOĐAČE ELEKTRIČNIH VOZILA: Uskoro nam dolaze dobavljači koji rade sa jednom poznatom fabrikom

InfoBiz -

Firme iz auto-industrije, povezane s Teslom, zainteresovane su da pokrenu proizvodnju auto-delova u nekom od srpskih gradova.

Sada traže povoljan proizvodni prostor u koji bi se uselili.

– Dobijamo upite baš za Srbiju iz firmi koje su u auto-industriji i prave delove za njih. To su uglavnom firme iz Kine. One sada prebacuju proizvodnju ovde, bliže Evropi. Lanci snabdevanja su pokidani, transport je skup, dugo traje, a i nepredvidiv je. Mi smo za njih možda i najbolja destinacija jer smo blizu EU, a imamo dobre uslove – kaže za Forbs Božidar Gaćeša, rukovodilac odeljenja za logističke i industrijske nekretnine za Jadransku regiju u CBRE.

JAVILE SE KINESKE FIRME

Kako se dalje navodi, javile su se dve kineske kompanije koje su u poslednjoj fazi dobijanja posla za Teslu. Te kineske firme proizvodiće delove za fabriku Tesle u Nemačkoj.

– Dve kineske firme koje će raditi delove za Teslu nedavno su dolazili i obilazili mesta po Srbiji. Beograd je kompanijama iz auto-industrije skup, a većina bi da pokrene fabriku u Vojvodini jer je najbliže Evropi. Ipak, tu im je najskuplja radna snaga, pa se odlučuju za Jagodinu, Kragujevac, Kraljevo… – kazao je sagovornik.

Gaćeša je za Forbs otkrio da će u Srbiju doći i dobavljači kineske kompanije BID, koja sustiže Teslu po prodaji električnih automobila, i koja je objavila da otvara fabriku u Segedinu.

(Kurir.rs/Forbes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track