KO NAJVIŠE VOLI SRPSKE JABUKE: Iznenadićete se koje količine voća idu preko granice, Evropa NIJE PRVA NA LISTI
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

izvoz voća iz srbije

KO NAJVIŠE VOLI SRPSKE JABUKE: Iznenadićete se koje količine voća idu preko granice, Evropa NIJE PRVA NA LISTI

InfoBiz -

Ove sezone izvoz jabuka ide odlično, pa voćari nemaju razloga za brigu već, naprotiv, imaju razloga da budu zadovoljni. Tek smo stigli do sredine sezone, a na inostrana tržišta prodato je oko 70.000 tona jabuka, po prosečnoj ceni od 0,73 evrocenta po kilgoramu. Proizvođači očekuju i više cene, iščekujući, ujedno, da izvoz domaćih jabuka krene i u Кinu.

Predsednik Asocijacije „Serbia does apples” Gojko Zagorac izjavio je da je od početka sezone, tačnije od avgusta 2023. godine do kraja decembra te godine, prvi put u istoriji najviše jabuke izvezeno, i količinski i vrednosno, na Bliski istok, gde je prodato 22.500 tona jabuka za 22 miliona evra.

Jabuke
foto: Profimedia

- Prednjači izvoz za Saudijsku Arabiju, gde smo izvezli jabuka za 11,3 miliona evra, kao i u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), gde vrednost izvoza iznosi sedam miliona evra. Drugo izvozno tržište za naše jabuke je Evropa, gde smo do kraja decembra prošle godine prodali 30.000 tona jabuka i dobili 15 miliona evra. Ruska Federacija, gde je otišlo 10.500 tona jabuka u vrednosti od osam miliona evra, na trećem je mestu. Naše jabuke prodavale su se i na drugim tržištima, recimo i u Indiji, a samo u avgustu i septembru izvezeno je 1.500 tona jabuka - priča Zagorac.

Svake godine 500.000 tona jabuka

Predsednik Asocijacije „Serbia does Apples” Gojko Zagorac podsetio je da svake godine na domaćem tržištu bude oko 500.000 tona i da se na inotržištima proda od 180.000 do 200.000 tona jabuka.

jabuke, kamion
foto: Shutterstock

- Domaća godišnja proizvodnja jabuka je standardna, oko pola milijarde tona, ali ima i izuzetaka, kao što je bila lanjska godina, kada smo zbog ranih prolećnih mrazeva i suše tokom letnjeg perioda imali oko trećinu manje jabuka, odnosno manje za oko 35 i 40 odsto - navodi Zagorac.

Zagorac je podvukao da izvoz jabuka na Bliski istok ide odlično, jer je u proteklih nekoliko godina dobro urađena diverzifikacija izvoznog tržišta.

- Svake godine sve više izvoznih preduzeća okreće se novim tržištima usled boljih izvoznih cena - ističe Zagorac.

Jabuke, Voce
foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, ovo je tek polovina sezone, pa se očekuje da će prosečna izvozna cena jabuke sigurno ići gore usled manje količine industrijske jabuke, koja se izvozi, kao i viših izvoznih cena koje se mogu ostvariti u prva dva kvartala 2024. godine.

Takođe, počev od avgusta ove godine, odnosno sledeće sezone prodaje jabuke, nadamo se da će Srbiji biti dostupno i tržište Кine, što će u narednom periodu promeniti izvoznu sliku kada je srpska jabuka u pitanju.

Jabuke
foto: Reuters

- Кada se otvori tržište Кine, voćari ne bi trebali da strepe gde će jabuke prodati, jer je dovoljno da tamo prodamo samo deo naših jabuka. Na kineskom tržištu se, uglavnom, traže obojene sorte jabuka: fudži, koja je najzastupljenija, zatim gala, crveni delišes i druge. Кina je u 2022. godini ukupno uvezla 100.000 tona jabuka, što je za 27.000 tona više nego u 2021. godini. U 2022. godini je samo sedam zemalja izvozilo jabuke u Кinu, a samo ih je pet prodavalo u velikim količinama. Najveći izvoznici jabuka u Кinu su Novi Zeland i Južnoafrička Republika, a pored ove dve zemlje, jabuke u Кinu prodaju još i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Australija i Poljska - zaključuje Zagorac.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track