OVO JE GLAVNI IGRAČ U PRANJU NOVCA: Otkriveno kako neometano "hara" i na koji je način napredovala poslednjih meseci
Foto: Profimedia

ORgANIZOVANI KRIMINAL

OVO JE GLAVNI IGRAČ U PRANJU NOVCA: Otkriveno kako neometano "hara" i na koji je način napredovala poslednjih meseci

InfoBiz -

Tether, glavni igrač u prostoru kriptovaluta, izazvao je zabrinutost kao jedan od primarnih načina plaćanja koji koriste perači novca i prevaranti u jugoistočnoj Aziji, upozoravaju UN, piše Fajnenšel tajms.

Prema izveštaju koji je objavila kancelarija UN-a za drogu i kriminal, Teterov kripto token, poznat kao USDT, je centralni deo rastuće industrije prevara.

profimedia-0334079942, pranje novca
foto: Profimedia

Prevarantske šeme uključuju taktike poput uspostavljanja lažnih ljubavnih veza kako bi se pridobilo poverenje žrtava, navodeći ih na prenos znatnih iznosa, poznatije kao „svinjokolj“.

Agencije za sprovođenje zakona i finansijske obaveštajne službe primetile su brzi rast korišćenja naprednih timova za pranje novca specijalizovanih za nelegalnu upotrebu USDT-a, navodi se u izveštaju UN Tethera. Uloga kriptovalute u tim nedopuštenim aktivnostima naglašena je evolucijom kriptovalute i drugim tehnološkim napretkom.

KOCKARNICE GLAVNE U PRANJU NOVCA?

Izveštaj UN Tether naglašava dugogodišnju praksu među grupama organizovanog kriminala u jugoistočnoj Aziji – korišćenja kockarnica na crnom tržištu za pranje nezakonitih sredstava. Platforme za online kockanje, posebno one koje rade ilegalno, postale su popularan način pranja novca temeljenog na kriptovaluti, a Tether je preferirani izbor.

Džeremi Daglas iz Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija ističe pojavu paralelnog bankarskog sistema koji je omogućio organizovani kriminal putem novih tehnologija. Primećuje da je širenje neregulisanih online kockarnica, zajedno s upotrebom kriptovaluta poput Tethera, pojačalo kriminalni ekosistem u regiji.

Tetherov digitalni token, stabilkoin vezan za američki dolar, ističe se kao najveći te vrste, s približno 95 milijardi dolara u opticaju. Izveštaj UN-a o Tetheru takođe pominje nedavne uspešne napore vlasti u demontiranju mreža za pranje novca koje upravljaju nezakonitim sredstvima Tethera, uključujući operaciju u Singapuru koja je prošlog avgusta vratila 737 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama.

(Kurir.rs/Seebiz/preneo: R. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track