U OVOJ DRŽAVI ĆE LITAR GORIVA USKORO KOŠTATI 5 €! Vlada ukinula subvencionisane cene, evo koji je glavni razlog poskupljenja
Foto: Zorana Jevtić

kriza

U OVOJ DRŽAVI ĆE LITAR GORIVA USKORO KOŠTATI 5 €! Vlada ukinula subvencionisane cene, evo koji je glavni razlog poskupljenja

InfoBiz -

Kubanska vlada najavila je petostruko povećanje cena goriva dok se bori sa nestašicom i produbljujućom ekonomskom krizom. Rekli su da će od februara cene za litar goriva porasti sa 25 (0,95) na 132 pezosa (5 evra). Vlada, koja subvencioniše mnoga dobra, nada se da će to pomoći da se smanji njen deficit.

Ministar ekonomije Alehandro Gil rekao je da zemlja više ne može da prodaje gorivo po subvencionisanim cenama, ističući da je „najjeftinije na svetu“.

Ministar finansija Vladimir Regueiro je takođe najavio povećanje cene električne energije za 25 odsto za glavne potrošače u stambenim naseljima, kao i povećanje troškova prirodnog gasa

Takođe je naveo da će vlada otvoriti 29 novih gasnih stanica koje će isključivo prihvatati plaćanje u američkim dolarima kako bi prikupili devize za kupovinu goriva na međunarodnim tržištima.

benzin, pumpa, gorivo
foto: Vasilii Binzari / Panthermedia / Profimedia

Kuba je teško pogođena ekonomskim previranjima za koje se okrivljuje pandemija koronavirusa, pooštravanje američkih sankcija poslednjih godina i strukturne slabosti prenosi Bi-Bi-Si.

Prošlog meseca, ministar ekonomije Alehandro Gil rekao je da kubanska komunistička vlada više ne može da prodaje gorivo po subvencionisanim cenama, ističući da je „najjeftinije na svetu“.

Međutim, profesor ekonomije Omar Everleni Perez rekao je agenciji AFP da je benzin na Kubi možda jeftin prema globalnim standardima, ali u poređenju sa platama u zemlji je „veoma skup”.

U zemlji u kojoj malo ljudi poseduje vozila, porast cene benzina još više udaljava nade u mogućnost kupovine.

Kuba, koja uveliko zavisi od uvoza, trpi sve veću nestašicu hrane, lekova i robe široke potrošnje u poslednje četiri godine.

kurir.rs/ Telegraf biznis

Bonus video:

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track