RUSIJA ULAŽE U PROJEKAT RUDARENJA LITIJUMA: Nudi čak 450 miliona $ državi sa najviše zaliha, a OVA moćna zemlja joj je rival!
Foto: Profimedia

veliki projekti

RUSIJA ULAŽE U PROJEKAT RUDARENJA LITIJUMA: Nudi čak 450 miliona $ državi sa najviše zaliha, a OVA moćna zemlja joj je rival!

InfoBiz -

Moskva je sa Bolivijom sklopila veliki "litijumski posao", u koji će ruska kompanija "Uranium One Group" uložiti čak 450 miliona dolara u pilot projekat rudarenja litijuma u toj državi.

Ovaj ugovor je već drugi te vrste koji je potpisan sa Rosatom, odnosno podružnicom ruskog državnog koncerna, jer su se u junu prošle godine dve strane dogovorile o izgradnji industrijskog kompleksa za litijum-karbonat u području vulkanskog kratera Pastos Grandes.

Karla Kalderon, koja je na čelu državne firme za litijum u Boliviji, pojasnila je da će poduhvat u brdima te zemlje imati tri faze, gde je u prvoj fazi cilj proizvodnja od 1.000 tona litijum-karbonata godišnje, u drugoj fazi će to porasti na 8.000 tona godišnje, a u trećoj fazi planira se dodatnih 5.000 tona.

Bolivija, litijum, Salar de Ujuni
foto: Profimedia

- Fokus je na tome da se ljudskoj okolini nanese što manje štete, pa će projekat poslužiti sprovođenju istraživanja koja imaju cilj da dokažu tehnološku održivost budućih postrojenja - ističe Kalderon.

Međutim, Rusija nije jedina koja može da ''operiše'' u Boliviji. Veliki uspeh na istom polju mogla bi da postigne i Kina, odnosno koncern Contemporary Amperex Technology, koji predvode partnere koji su spremni da ulože 1,4 milijarde američkih dolara u izgradnju postrojenja za eksploataciju litijuma.

Stručnjak za latinoameričko-ruske odnose Vladimir Rovinski, sa kolumbijskog univerziteta Icesi kaže da je konkurencija za litijum žestoka.

- Izgleda da se sklapaju strateška savezništva koja idu na ruku sklonostima aktuelnih vlada, recimo, u aktuelnom slučaju sklonost vlade Bolivije kineskim i ruskim preduzećima. Naposletku, ta savezništva su kratkoročna, pošto ekonomska logika nalaže da privredni interesi imaju prednost nad prolaznim afinitetima - kaže Rovinski.

Blace, Preljina, Nalazište, Litijum, Lađevci, Miroslav Ignjatović
foto: REUTERS

Predsednik Bolivije Luis Arse, uliva nadu i kod partnera izvan Rusije i Kine.

- Naše posete Evropskoj uniji, Brazilu i zemljama BRIKS-a jasno su pokazale da postoji velika zainteresovanost za naš litijum - navodi Arse.

Litijum-karbonat koristi se za proizvodnju litijumskih baterija za električne automobile i pri prelasku sa fosilnih goriva na električni pogon, litijum je strateška sirovina. Geolozi procenjuju bolivijske zalihe litijuma na 23 miliona tona, što su najveće zalihe na svetu.

Pre pet godina, Nemačka je važila za zemlju koja ima najbolju početnu poziciju u Boliviji i zajedničko preduzeće Berlina i La Paza trebalo je da označi početak eksploatacije, a Nemačka je kao veliki proizvođač automobila polagala velike nade u ovakav posao.

Bolivija, litijum, Salar de Ujuni
foto: Profimedia

U međuvremenu, desilo se da je projekat zamro, a Nemačka ima očekivanja za takav posao u Argentini i Čileu, zemljama koje, takođe, raspolažu bogatim nalazištima litijuma. Najvećoj evropskoj ekonomiji je pošlo za rukom da sa Čileom proširi ugovor o slobodnoj trgvoini, koji bi potencijalno olakšao zajedničke projekte na eksploataciji litijuma.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Bonus video:

02:01

AKO RUSIJA IMA ISTI CILJ KAO NA POČETKU RATA, ONDA GA NEĆE OSTVARITI Stručnjaci bez dileme: Moraće da koriguje svoje ciljeve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track