OVO JE LISTA NAJBOGATIJIH NEMACA: Na vrhu i jedna žena! Vlasnik lanca čuvenog supermarketa svrgnut sa trona
Foto: Shutterstock, Printscreen/YouTube

OVO JE LISTA NAJBOGATIJIH NEMACA: Na vrhu i jedna žena! Vlasnik lanca čuvenog supermarketa svrgnut sa trona

InfoBiz -

Bogatstvo 500 najimućnijih Nemaca ove godine, uprkos recesiji, uvećano je za 82 milijarde evra i sada iznosi 1.100 milijardi evra, objavio je "Manager-Magazin".

- Zahvaljujući "vetru u leđa" sa berze, deoničari BMW-a Suzan Klaten i Štefan Kvant vratili su se na prvo mesto na listi najbogatijih Nemaca svrgnuvši sa vrha osnivača "Lidla" Ditera Švarca - ističe "Manager-Magazin", stavljajući na treće mesto porodicu Merk, osnivače istoimenog farmaceutskog giganta.

Suzan Klaten
foto: Printscreen/Youtube

Klaten i Kvant, prema istom izvoru, raspolažu sa bogatstvom od 40,5 milijardi evra svako, dok je Švarc "težak" 39,5 milijardi evra. Imetak porodice Merk magazin procenjuje na 32 milijarde evra.

Među deset najbogatijih Nemaca "Manager-Magazin" je uvrstio i Benjamina Ota, iz porodice osnivača istoimenog holdinga sa 40 preduzeća u maloprodaji i finansijskim uslugama, Simon Bagel-Trah, šeficu odbora deoničara "Henkela" i suvlasnicu trgovačkog lanca "Aldi Babbete Albrecht".

Iz gornjeg dela liste magazin izdvaja i logističara Klaus-Mihaela Kunea i deoničare softverskog giganta "SAP"-a Hasa Platnera i Ditmara Hopa zbog značajnog rasta bogatstva. Dok je imovina Kunea u proteklih godinu dana uvećana za 4,3 milijarde evra, Platner i Hop "ojačali" su za 2,7 milijardi evra.

Štefan Kvant
Štefan Kvantfoto: Printscreen/Youtube

Vajsman ispred svih

Spomenuti deoničari BMW-a povećali su za godinu dana svoje bogatstvo za 7,2 milijarde evra. Ipak, upozorava magazin, najviše je na svoj konto u tom periodu pridodala porodica Vajsman jer je deo svog uspešnog biznisa u grejanju prodala američkim ulagačima za deset milijardi evra.

- Gubitnik godine s gubitkom od 3,5 milijarde evra je porodica Rajman koja preko holdinga "JAB" kontroliše veliko carstvo brendova široke potrošnje poput Kelvin Klajna, Šolea i Švepsa - navodi magazin.

Među gubitnicima, dodaje isti izvor, su i osnivači proizvođača vakcina protiv kovida 19 - Bionteha - Ozlem Tureči i Ugur Sahin, kao i investitori u Biontehu, braća Strungman. Ukupno je četvorka iz Bionteha "olakšana" za godinu dana za šest milijardi evra.

Ukupni porast imovine 500 najbogatijih Nemaca magazin pripisuje inflaciji i rastu berzovnog indeksa DAX 40 najvećih nemačkih kompanija izlistanih na frankfurtskoj berzi.

- Imovina najbogatijih jedva da je rasla više od inflacije, a u mnogim slučajevima povećanje je prvenstveno podstaknuto rastom cena na tržištu deonica uprkos ratu u Ukrajini, visokim cenama energenata i rastućim kamatama - komentariše "Manager-Magazin".

Rast milijardera

Među "najvećih 500", 226 je bogataša sa bogatstvom većim od milijardu evra, što je najveći broj otkako je 2001. ovaj magazin počeo da objavljuje listu najbogatijih Nemaca. Uz to, upozorava magazin, ove je godine 14 milijardera više nego što ih je bilo u 2022.

Iako u stvaranju i ove rang liste najbogatijih okosnicu čine podaci o berzovnoj vrednosti deonica, "Manager-Magazin" svoje tvrdnje temelji i na knjigovodstvenim podacima o vrednosti nekretnina i ulaganja u fondacije. Ipak, reč je, naglašava isti izvor, o konzervativnim procenama vrednosti imovine pripadnika rang liste "500 najbogatijih".

Kurir.rs/Jutarnji

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track