PROCVAT SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI: Evropljani sve češće rezervišu smeštaj preko interneta, a evo zašto se odlučuju baš za naš kraj
Foto: Promo

seoski turizam

PROCVAT SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI: Evropljani sve češće rezervišu smeštaj preko interneta, a evo zašto se odlučuju baš za naš kraj

InfoBiz -

Sela u Srbiji mahom su nenaseljena ili imaju vrlo mali broj stanovnika. Tokom pandemije, mnoge turističke usluge imale su ogromne gubitke, ali je tada oživeo seoski turizam.

Resorno ministarstvo je za narednu godinu obezbedilo 150 miliona dinara bespovratne pomoći svima koji se bave turizmom u selu. Registrovana domaćinstva dobijaće do tri miliona dinara.

Seoski turizam na porodičnom gazdinstvu je, najčešće, dodatna delatnost. Ne postoje zaposleni, a sve poslove obično obavljaju ukućani. Tako, porodica Matijević već tri godine u Vilovima, selu na Zlataru, dočekuje goste od marta do novembra. Zima im prolazi bez posla, zbog puta do njihovog domaćinstva, koji nije prohodan.

sir, Nova Varoš, Zlatar, Zlatarski sir
foto: RINA

Olivera Matijević zapaža da im je neprohodan put najveća prepreka, što je nekih 400 metara do njihove kuće, kao i da je više puta kontaktirala sa opštinom.

- Još nije dovoljno puteva asfaltirano. Putevi su nekategorisani, uski. Znači, problem je i to što su vlasništvo - kaže vlasnik apartmana na Zlataru Dragan Кostadinović.

Nadležni organi ističu da se na Zlataru mnogo gradi, a da razvoju seoskog turizma sve više doprinose investitori iz Beograda, Novog Sada i Subotice.

Period klasičnog turizma se završio, ni turisti nisu kakvi su nekad bili, posebno evropski, jer većinski idu na više kratkih putovanja, a do smeštaja u selima Srbije sve češće stižu putem interneta.

Srbija, Poseta, Turisti, TOS

- Potrebno je da još radimo na promovisanju ponude, na video-sadržajima i ukupno na turističkim programima i na što više dodatnih sadržaja u selima Srbije - kaže Vladimir Ivanović iz Ljiga sa sajta Selo.

Postoje i određeni standardi koje svako domaćinstvo mora da ispuni, kako bi moglo da se bavi seoskim turizmom. U bazi e-turista, registrovano je više od 700 seoskih turističkih domaćinstava.

- Jako je važno da svaki turista koji dođe u Srbiju zna da je smešten u legalnom objektu, da ugostitelj koji pruža te usluge pruža to na način koji je propisao zakon. Na taj način se pruža određena vrsta bezbednosti turistima i, s druge strane, pruža sigurnost i samom ugostitelju - ističe Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.

Zlatar, Pećina, Turci
foto: Printscreen/RINA

Svetska turistička organizacija preporučuje Srbiji da se bavi seoskim turizmom, koji i u svetu beleži rast. Najviše domaćinstava, koja se bave takvim turizmom, ima u Austriji, Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj.

kurir.rs/rts.rs

Prenela: T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track