U BOSNU ZABRANJEN UVOZ OVOG PROIZVODA IZ HRVATSKE! Vraćene čak dve tone, ovo je razlog
Foto: Shutterstock

U BOSNU ZABRANJEN UVOZ OVOG PROIZVODA IZ HRVATSKE! Vraćene čak dve tone, ovo je razlog

InfoBiz -

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prelazu i mestu carinjenja Bijača u Bosni i Hercegovini je 23. novembra, zbog prisustva pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), zabranila uvoz pošiljke dve tone mandarina poreklom iz Hrvatske.

Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

"Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe", navedeno je iz FUZIP-a.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine dve tone je zabranjen, te je naređeno njeno uništavanje na propisan način.

"Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja pojačane nadzore nad uvozom mandarina u BiH putem graničnih prelaza na području FBiH, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9. novembra 2023. godine", zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track