NEMA VIŠE UPISA U KATASTAR PREKO VEZE I RAZNIH KOMBINACIJA: Novi onlajn sistem predmete rešava popodne i vikendom
Foto: Kurir

za dve nedelje više od 33.000 zahteva

NEMA VIŠE UPISA U KATASTAR PREKO VEZE I RAZNIH KOMBINACIJA: Novi onlajn sistem predmete rešava popodne i vikendom

InfoBiz -

Otkad je pre dve nedelje Republički geodetski zavod potpuno digitalizovao podnošenje zahteva za upis starih isprava u katastar preko advokata podneto je čak 3.058 zahteva. Za isto vreme stiglo je ukupno 33.028 zahteva, od strane brojnih državnih organa, lokalnih samouprava, javnih beležnika, advokata, javnih izvršitelja i drugih.

Kako navode u RGZ, više od polovine podneto van uobičajenog radnog vremena dok je čak 709 predmeta poslato vikendom. To potvrđuje da se novi sistem uspešno prilagodio ritmu i navikama građana omogućivši im da katastar radi 24 sata svih 7 dana u nedelji, dok je advokatima omogućen fleksibilniji i efikasniji rad.

- Broj zahteva advokata je petostruko veći u odnosu na prethodne periode kada je taj udeo iznosio nešto manje od dva odsto - kažu u RGZ.

geometar
foto: Profimedia

Uvođenjem ovog sistema, broj advokata, profesionalnih korisnika se povećao na 3.589 i svakog dana se broj novih zahteva za profesionalnog korisnika kreće između 60 i 80.

- Novi sistem, iako kritikovan od pojedinaca, je uspeo da demontira stari koruptivni model koji je ograničavao brzinu i efikasnost upisa starih isprava u katastar. Drugim rečima, građani u novom sistemu dobijaju kvalitetnu uslugu čime rešavaju svoje probleme vezane za nepokretnosti koje nisu bile upisane decenijama, umesto dosadašnjeg traženja navodnih “veza” i “kombinacija” - navode u katastru.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track