KRIZA BACILA NA KOLENA I NAJSTARIJEG EVROPSKOG PROIZVOĐAČA DEČJE OBUĆE: Kompanija posle 130 godina rada podnela zahtev za stečaj
Foto: Rob / Alamy / Profimedia

novi šok

KRIZA BACILA NA KOLENA I NAJSTARIJEG EVROPSKOG PROIZVOĐAČA DEČJE OBUĆE: Kompanija posle 130 godina rada podnela zahtev za stečaj

InfoBiz -

Još jednoj kompaniji u industriji obuće preti nestanak.

Nakon 130 godina rada poznati proizvođač dečje obuće Rihter, koji ima sedište u austrijskom Gracu, podneo je zahtev za stečaj.

Proces restrukturiranja pokrenut je u ponedeljak u Gracu, a planiran je nastavak poslovanja.

Teškoj situaciji je posebno doprinela pandemija koronavirusa. Dugi lokdaun uzrokovao je pad prodaje i pojavile su se neočekivane potrebe za finansiranjem.

Stečajni poverioci trebalo bi da u roku od dve godine od donošenja plana restrukturiranja dobiju 20 posto iznosa koji su tražili. Taj novac bi trebalo da se prikupi operativnim radom, korišćenjem inventara, ali i sredstvima trećih strana ako je potrebno. Datum održavanja revizije i sastanka na kome će biti predat izveštaj je 11. januar 2024. godine.

Stečaj utiče na 20 zaposlenih i 120 poverilaca.

Rihter inače ističe da je "najstarija i najtradicionalnija kompanija" za proizvodnju dečje obuće u Evropi.

Kompanija Ferdinand Rihter GmbH & CO KG osnovana je 1893. godine u Pašingu u Gornjoj Austriji. Danas je uprava u Gracu, a cipele se proizvode u Evropi i Aziji. Filijala Rihter Slovačka upravlja skladištem, a deo kompanije je i Jela Šuhe GmbH iz Minhena.

Rihter se od početka proizvodnje specijalizovao za proizvodnju obuće za decu i mlade. Poslednjih godina poseban naglasak stavljen je na održivost te je razvijena prva potpuno održiva dečja cipela.

Rihterova glavna prodajna tržišta trenutno su Nemačka, Švajcarska, Austrija i Mađarska.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja