ŽIVI OD SOCIJALNE POMOĆI, A UŠTEDELA 9.000 EVRA! Angelina je izračunala da joj se u Nemačkoj više ISPLATI DA NE RADI!
Foto: Shutterstock, Profimedia

čista računica

ŽIVI OD SOCIJALNE POMOĆI, A UŠTEDELA 9.000 EVRA! Angelina je izračunala da joj se u Nemačkoj više ISPLATI DA NE RADI!

InfoBiz -

Porodica Nemice Angeline Nitške (30) prima građansku naknadu tzv. Bürgergeld oko godinu i po dana. Za to vreme su uspeli da uštede 8.485 evra, a u nekim mesecima su uspevali da uštede i do 1.000 evra.

U kući ih ima šestoro, Angelina i njen suprug i četvoro dece. Mesečna primanja su im 2.200 evra, a u to ulazi i građanska naknada, dečji i roditeljski dodatak. Ne plaćaju kiriju, nemaju dodatne troškove, a zdravstveno osiguranje imaju na osnovu nezaposlenosti prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako im je onda pošlo za rukom da uštede približno 10.000 evra? Navodi da jednostavno sledi strogi plan štednje. Pojašnjava da je odredila iznos koji "sme" mesečno da potroši za određenu stavku i toga se pridržava. Na primer, za sokove su namenili 20 evra mesečno, za slatkiše isto toliko i niti evro iznad tog iznosa. Sve što im ostane stavljaju sa strane.

- U decembru prošle godine sam skupljala boce i novac stavljala na stranu. Na kraju je to bilo 220 evra, sa kojima je cela porodica provela ceo dan u lunaparku.

- Ne bacam nijednu bocu, a to sam ranije radila. Poenta je i da se ne smete smatrati žrtvom. Jednostavno analiziram troškove, odvojim sve što mi treba, na primer za lekara, drogeriju, mesečne troškove kupovine... i preko tog iznosa ne idem - rekla je Angelina.

Za hranu izdvaja 115 evra nedeljno. Na pitanje, zašto radije prima pomoć nego da traži posao, Angelina je rekla da joj je trenutno to isplativije. Njen suprug se školuje za informatičara, a kada se zaposli, prema njihovim procenama, trebalo bi da prima platu iznad 3.000 evra.

Otkrila je i zašto su postali primaoci pomoći.

– Moj suprug je radio kad sam ostala trudna po treći put. No, trudnoća je bila rizična. Kako se nisam mogla brinuti o deci, suprug je na svom radnom mestu tražio fleksibilnije radno vreme. S obzirom da nije mogao da ga dobije, morao je da napusti posao da bi se brinuo o deci. U to vreme sam i ja radila u trgovini dok sam mogla. Ali, morala sam prestati i tako smo postali primaoci Bürgergelda - otkrila je Angelina.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track