PAD CENA IZRAELSKIH AKCIJA I OBVEZNICA: Mnoge kompanije zatvorene, u poslednjem sukobu šteta bila 0,3% BDP
Foto: Shutterstock

negativan uticaj

PAD CENA IZRAELSKIH AKCIJA I OBVEZNICA: Mnoge kompanije zatvorene, u poslednjem sukobu šteta bila 0,3% BDP

InfoBiz -

Cene izraelskih akcija i obveznica su pale, a mnoga preduzeća su zatvorena dan nakon početka napada palestinske grupe Hamas na državu Izrael.

Ključni indeksi akcija Tel Aviva sada su skoro sedam odsto niži, najviše zbog pada bankarskih akcija od devet odsto na prometu od 573 miliona dolara, a cene državnih obveznica su pale za čak tri odsto.

I pored toga što je devizno tržište zatvoreno nedeljom, izraelska valuta šekel je već bila na najslabijem nivou u godini zbog vladinog plana o reformi pravosuđa.

Glavni ekonomista kompanije „Lider kapital markets“ Džonatan Kac ocenio je da će se napadi Hamasa nastaviti, što će, posledčino, imati negativniji uticaj na ekonomiju u fiskalni budžet.

Volstrit, SAD, berza, 55970163
foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Banka Izraela saopštila je da je prerano za procenu ekonomske štete od sukoba, ali je podsetila da je u ranijem ratu sa militantima Hamasa u Gazi 2014. prouzrokovana šteta od 3,5 milijardi šekela, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kompanija Nvidia, najveći svetski proizvođač čipova koji se koriste za veštačku inteligenciju i za računarkse grafičke karte, saopštila je da je otkazala samit o veštačkoj inteligenciji koji je trebalo da se održi u Tel Avivu sledeće sedmice.

Mnoge kompanije dale su zaposlenima slobodne dane, a većina trgovina, osim supermarketa i apoteka, zatvorena je. Izraelsko udruženje proizvođača saopštilo je da fabrike i dalje rade kako ne bi došlo do nestašice hrane i drugih osnovnih proizvoda.

- Sve kompanije će nastaviti da rade koliko god je to moguće uprkos teškim vanrednim uslovima, raketnim napadima i nedostatku radnika - rekao je predsednik udruženja Ron Tomer.

kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja