POVLAČE SE LAKOVI ZA NOKTE, ŠLJOKICE, SJAJEVI: Posle odluke Evropske komisije, trgovci pripremaju velike rasprodaje
Foto: Shutterstock

POVLAČE SE LAKOVI ZA NOKTE, ŠLJOKICE, SJAJEVI: Posle odluke Evropske komisije, trgovci pripremaju velike rasprodaje

InfoBiz -

Šljokice u kozmetici i razni sjajevi trebalo bi da odu u istoriju nakon odluke Evropske komisije (EK) da ograniči upotrebu mikroplastike koja se namerno dodaje i izbacuje iz proizvoda, zbog čega kozmetički trgovci pripremaju specijalne rasprodaje takvih proizvoda.

EK je 25. septembra usvojila meru kojom se, u skladu sa zakonom EU o hemikalijama (REACH Uredba), ograničava mikroplastika koja se namerno dodaje proizvodima. Ova mera se ne odnosi samo na kozmetičku industriju, već ima i šire implikacije.

Pojedini trgovci su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

- Upravo smo dobili e-mail od poznatog proizvođača proizvoda za nokte da će svi proizvodi koji sadrže mikroplastiku biti povučeni sa tržišta do 16. oktobra. Lista proizvoda je zaista duga jer se ne radi samo o lakovima za nokte koji sadrže šljokice, već i o raznim drugim delovima asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su veoma popularni na tržištu - pojasnili su iz jedne prodavnice.

Novim merama sprečiće se ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu. Za opravdane slučajeve primenjuju se odstupanja i prelazni rokovi, kako bi se subjekti na koje se primenjuju nova pravila mogli prilagoditi.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja