NJIHOVA RATA KREDITA JE ZAKUCANA: Oni su jedino zaštićeni i posle rekordnog podizanja kamata od strane Evropske centralne banke
Foto: Shutterstock, Profimedia

rekord

NJIHOVA RATA KREDITA JE ZAKUCANA: Oni su jedino zaštićeni i posle rekordnog podizanja kamata od strane Evropske centralne banke

InfoBiz -

Odluka Evropske centralne banke o podizanju kamatne stope na rekordan nivo ne može da utiče na korisnike stambenih kredita u Srbiji koji su obuhvaćeni odlukom Narodne banke Srbije. Njihove kamate su zakucane na 4,08 odsto i banke će morati da to "plate iz svog džepa", kaže za Kurir Vladimir Vasić, finansijski konsultant.

- Na ostale dužnike, koji imaju kredite vezane za evro ova odluka će svakako uticati, njihove rate biće veće. Dobro je što je većina keš pozajmica u Srbiji u dinarima i za njih takođe neće biti promena - kaže naš sagovornik.

Da podsetimo, Evropska centralna banka odlučila je na današnjem zasedanju da će povećati kamatne stope do rekordnog nivoa, jer rizici od inflacije nadmašuju ekonomsku neizvesnost.

ECB je tako danas ponovo digla kamatne stope za 25 baznih poena na rekordnih četiri odsto.

Neviđena serija povećanja kamatnih stopa sada je povukla depozitnu liniju centralne banke sa -0,5% u junu 2022. na rekordnih 4%. Čini se da su ključni razlog povećanja bile revizije naviše u novoobjavljenim makroekonomskim projekcijama za evrozonu, u kojima je inflacija u proseku 5,6% ove godine, 3,2% sledeće godine i 2,1% u 2025.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track