KAD FASADA PADNE NA AUTO ŠTETU PLAĆAJU STANARI: Ovo su novine koje donosi novi zakon, svaka zgrada moći će da zarađuje, evo kako
Foto: Shutterstock

zakon o stanovanju

KAD FASADA PADNE NA AUTO ŠTETU PLAĆAJU STANARI: Ovo su novine koje donosi novi zakon, svaka zgrada moći će da zarađuje, evo kako

InfoBiz -

Izmene i dopune Zakona o stanovanju služe da regulišu stvari koje su se u praksi pokazale kao nedovoljno dobre. Javna rasprava počinje u ponedeljak 11. septembra i trajaće do 3. oktobra u sedam gradova, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić.

- Mnogo toga je promenjeno, što ne znači da smo sve predvideli i zato i služi javni poziv i javna rasprava da čujemo još dodatne predloge kako bi ovaj zakon bio u najboljem interesu ljudi koji žive u stanovima - rekao je ministar.

Kao najznačajnije promene, Vesić je naveo da je stambena zajednica sada može da ostvaruje prihode izdavanjem zajedničkih prostorija, koji se mogu trošiti samo za održavanje zgrada.

- Uvedena je i obaveza osiguranja zajedničkih prostorija od štete trećim licima, poput fasada, ravnih krovova i liftova. To znači da kada se desi da otpadne deo fasade na nečija kola ili nekoga povredi, sada može da se naplati šteta, odnosno da neko bude obeštećen - kazao je ministar.

Za postavljanje rampe ili lifta za invalide, kako je naveo, sada je potrebna većinska saglasnost prisutnih članova skupštine stanara.

Uvode se "zajednice ulaza" u velikim zgradama sa više ulaza, kao i posebna saglasnost koju daju stanari za postavljanje svih instalacija koje emituju zračenje.

U registar stambenih zajednica postojaće obavezan i javan program održavanja, kao i izveštaj o osiguranju stambene zajednice, a osnovan je i javni registar upravnika zgrada.

- Kada je u pitanju način odlučivanja, dosta toga je promenjeno. Uvedena je prećutna saglasnost nosilaca javne svojine, davanje ovlašćenja za učešće u radu stambene zajednice članu porodičnog domaćinstva ili zakupcu. Rešeno je i pitanje učešća naslednika do završetka ostavinskog postupka - kazao je Vesić.

kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track