RIZIČNA POŠILJKA VRAĆENA SA HRVATSKE GRANICE! Milosavljević o odgovornosti izvoznika: Ovaj proizvod biće POTPUNO UNIŠTEN
Milosavljević o odgovornosti izvoznika, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv:

RIZIČNA POŠILJKA VRAĆENA SA HRVATSKE GRANICE! Milosavljević o odgovornosti izvoznika: Ovaj proizvod biće POTPUNO UNIŠTEN

InfoBiz -

Insekticid koji je pronađen u pošiljci breskvi koja je pre četiri dana vraćena iz Hrvatske zabranjen je za upotrebu u Srbiji još 2019. godine!

Reč je o pesticidu hloropirifos, zbog čega je pošiljka proglašena potencijalno rizičnom

breskve, voće
foto: Dragana Udovičić

Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede razgovarao je o ovome u jutarnjem programu Kurir televizije.

Nebojša Milosavljević
foto: Kurir tv

Istakao je da je ovaj insekticid zabranjen u Evropskoj uniji i da je dalji postupak utvrđivanje kako je ovaj proizvođač došao do insekticida i snosiće posledice.

- U ovom trenutku inspekcija utvrđuje tačno poreklo i kako je proizvođač došao do hlorapirifusa koji je zabranjen i njegova primena je prestala. Moguće je da je nekim drugim kanalima došao do tog preparata i radimo intenzivne kontrole da bismo sprečili primenu ovog insekticida - poručio je Milosavljević.

04:11

KAKO JE BRESKVA TRETIRANA ZABRANJENIM PESTICIDOM MOGLA DA STIGNE NA HRVATSKU GRANICU?

Inače se ne rade kontrole ovih pošiljki, ističe on, a ova situacija je izuzetak.

- Sama pošiljka se ne kontroliše, obaveza izvoznika je da obezbedi da njihov proizvod bude bezbedan. Svaki proizvođač je dužan kao i izvoznik da njihov proizvod bude bezbedan, generalno. Nigde u svetu se ne radi analiza svake pošiljke... - rekao je Milosavljević i dodao:

- Na primer u Americi je ovaj pesticid dozvoljen, ali to nije tema. Srbija jeste veliki proizvođač hrane i nama je interes da poštujemo pravila Evropske unije. Voće i povrće šaljemo ka Ruskoj Federaciji, a veliki deo smrznutog voća ide ka Evropskoj uniji. Ovaj proizvod će biti potpuno uništen - rekao je Milosavljević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:17

NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK! Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track