KUGOM ZARAŽENO 1.600 SVINJA, PA UBIJENO NIH 19.700: Drakonske posledice opasne zaraze! EVO KAKO SE PRENOSI SVINJSKA KUGA!

EKONOMSKI GUBICI

KUGOM ZARAŽENO 1.600 SVINJA, PA UBIJENO NIH 19.700: Drakonske posledice opasne zaraze! EVO KAKO SE PRENOSI SVINJSKA KUGA!

InfoBiz -

U Srbiji je do 2. avgusta ukupno na 1.232 gazdinstva na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga potvrđeno 1.637 slučajeva afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega je 979 uginulih svinja.

Slučajevi AKS kod domaćih svinja potvrđeni su u sledećim upravnim okruzima: Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački i Grad Beograd.

afrička kuga, svinje
foto: Privatna Arhiva

- U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 19.742 svinje sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva - najnoviji su podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

PRENOSIOCI

AKS kod 350 divljih svinja

U 2023. godini AKS je potvrđena kod 350 divljih svinja na teritoriji 25 opština u 8 upravnih okruga. Broj izvršenih aktivnih nadzora do danas iznosi 319.798, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Nadležni apeluju na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Simptomi svinjske kuge

Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma:

  • iznenadno uginuće jedne i više svinja;
  • gubitak apetita;
  • potištenost;
  • povišena telesna temperatura do 42°C;
  • krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa);
  • krvav proliv;
  • pobačaji;
  • nesigurnost u hodu;
  • otežano disanje i kašljanje,
  • povraćanje.

Kako je ranije objasnio vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu Miloš Petrović, jako su bitne biosigurnosne mere, primena dezinfekcije i dezinsekcije gazdinstva u cilju kontrole virusa i bolesti.

- Bolest nije zajednička za životinje i ljude, tako da nije moguć prenos zaraze. Otežavajući faktor u kontroli ove bolesti je nepostojanje specifične terapije i vakcine - objasnio je Petrović.

Istakao je da kuga nanosi velike ekonomske gubitke i utiče na ekonomiju svake zemlje.

Dodaje da se ova bolest pojavila u Republici Srpskoj i Hrvatskoj, te da Srbija trpi veliki pritisak zbog prisustva virusa.

Kao se prenosi svinjska kuga?

- Lovci su veoma bitan faktor u širenju ove zarazne bolesti. Oni su u obavezi da prijave svaki slučaj uginuća divljih svinja koje pronađu u lovištu. Kada se bolest jednom pojavi kod domaćih životinja ona se širi i putem kontaminirane hrane i vode, kao i ishranom pomijama - rekao je Petrović.

On je apelovao na vlasnike životinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, i naveo da postoje alarmi za prepoznavanje ove bolesti.

- Čest slučaj kod ove bolesti je naglo uginuće životinja. Svako uginuće životinja mora se hitno prijaviti veterinaru. U početku bolesti životinje su apatične, slabije jedu hranu i piju vodu, a nakon toga se javljaju promene na telu, plava boja kože, kao i krvarenja u okolini repa - ukazao je Petrović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track