POSLE CG, PLAŽE PRAZNE I U OVOM LETOVALIŠTU! Cene u komšiliku otišle u nebo, POBEGLI I STRANCI: "Ovo nismo videli od korone"
Foto: Shutterstock

"špic sezone" propao

POSLE CG, PLAŽE PRAZNE I U OVOM LETOVALIŠTU! Cene u komšiliku otišle u nebo, POBEGLI I STRANCI: "Ovo nismo videli od korone"

InfoBiz -

Visoke cene gotovo svih usluga na Jadranu godinama su malo po malo "terale" strane, visoko platežne turiste, a ove godine čine se i da su ih i oterali. Posle Nemaca i Austrijanaca, sa hrvatskih plaža "pobegli" su i Česi, Poljaci i Italijani. I ne samo oni - plaže na koje su godinama unazad dolazili Srbi koji u okolini Knina imaju kuće, isto su prazne.

Iako su Nemci pre korone bili najbrojniji gosti Jadrana, finansijska situacija u Nemačkoj, ali i izrazito visoke cene turističke ponude u Hrvatskoj učinili su da Jadran ove godine nije primamljiv ni onima sa dubokim džepom. Njihov primer sledile su ove sezone i ostale zemlje EU kojima je Jadran bio "druga kuća" u toku letnje sezone. To pokazuje i trenutna situacija - mnoge plaže skoro su prazne i to u punom jeku sezone, a male su šanse da će se u narednom periodu nešto promeniti.

- Plaže oko Šibenika, oko Murtera, te Vodice, Srima, Tisno, sve je to bilo puno kao "šipak špica". Ove godine potpuni obrt, kao u korini - mesta koliko hoćeš, nema gužve, skike, vriske. Nema ljudi, otišli su, kažu mi oni koji rade po hravatskim obalama, u Grčku, Egipat, Crnu Goru - skupoća ih oterala, i skupoća apartmana, ali i sve ostale cene su i više nego visoke. Pa kugla sladoleda ne može se naći ispod 2,5 evra, to vam je skoro 400 dinara. A tek radnje - ono što je bila kuna sad je evro, kesica običnih štapića je evro - kaže nam MIlun koji godinama ide na plažu Tisno u blizini Šibenika. Dodaje doduše da je meso jeftinije, kilogram teletine oko 750 dinara.

Stranci ne kriju da su veoma iznenađeni cenama u Hrvatskoj, hrane, pića, smeštaja... koje su kaže otišle u nebesa, pa i oni koji su ove godine došli, kažu da verovatno više neće.

Lošinj, Hrvatska
foto: Shutterstock

Strance sa Jadrana "oterale" visoke cene

Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra.

Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

- Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje – iskren je Mario.

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna letna destinacija Čeha, sada je zasenila atraktivnost Poljske. Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smeštaja u Poljskoj u odnosu na lani porasla je za 50 odsto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti.

Poljska nudi bogatu lepezu atrakcija, uključujući verske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more s peščanim plažama, planine i jezera, prenosi tportal.

Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije, rekla je za Forbes da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti. Ove sezone, jednonedeljni boravak u Poljskoj za jednu osobu košta do 224 evra, putovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 evra. Što je svakako pristupačnije od cena u Hrvatskoj.

Italijanski novinar uverio se u priče o cenama

Jedan italijanski novinar nedavno je posetio Rovinj kako bi proverio ono što, kaže, govore turisti koji se vraćaju u Italiju - da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže.

On je opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom. I sve to nakon činjenice da je sve više Nemaca i turista iz Češke koji su godinama letovali u Hrvatskoj, sad ovoj zemlji na Jadranu našli zamenu - neki su otišli u Poljksu, neki u Grčku i Egipat.

- Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra, a kuglica sladoleda 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred interfonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: ‘Ovo je moj apartman’. Bila je to prava noćna mora - kaže on.

On je istakao da Italijani koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu - napisao je Emilio Randon, novinar italijanskog lista Il Corriere della Sera, preneo je Novi list.

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra…

- Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred - rekla je ona.

Lošinj, Hrvatska
foto: Shutterstock

Rumunija potencijalno letovalište

Rumunija je zemlja koja može iznenaditi mnoge turiste svojom lepotom i raznolikim ponudama za letovanje. Iako nije prva asocijacija kad se razmišlja o letovanju, njeni potencijali i prednosti svakako ne bi trebalo zanemariti

Jedna od najvećih prednosti Rumunije kao destinacije za letovanje je njena morska obala dugačka 275 kilometara, koja pruža brojne mogućnosti za uživanje na plažama i kupanje u Crnom moru. Ova obala prostire se od delte Dunava na severu do granice sa Bugarskom na jugu, obezbeđujući raznolike pejzaže i mesta koja se mogu istražiti.

Najpoznatije letovalište u Rumuniji je Mamaia, koje je smješteno južno od Konstance. Ono što ga čini posebnim su ne samo prelepe peščane plaže, već i živahni noćni život u luksuznim klubovima. Ovaj spoj prirodnih lepota i bogatog noćnog života privlači mnoge turiste koji žele da iskuse nešto drugačije od uobičajenih popularnih letovališta.

Osim toga, što je vrlo bitno, cene u Rumuniji su očekivano povoljnije u poređenju s nekim drugim popularnim destinacijama za letovanje. Odnos ponude i tražnje čini boravak ovde pristupačnijim, što omogućuje putnicima da uživaju u svežim morskim pljuskovima, sunčanim danima i svim drugim čarima ovog mesta bez prevelikog pritiska na budžet.

Treba napomenuti da Rumunija ima još mnogo toga da ponudi pored morske obale. U unutrašnjosti zemlje možete otkriti prelepe planinske predele, zanimljive gradove s bogatom istorijom i kulturom, kao i različite kulturne manifestacije i festivali koji vam omogućavaju da bolje upoznate ovu intrigantnu zemlju.

Kurir.rs/Blic Biznis

Bonus video:

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track