HOĆE LI PTICE, RUKE ILI REKE? Menja se izgled evropskih novčanica! Građani EU biraju kako će izgledati EVRI
Foto: Shutterstock

izmene

HOĆE LI PTICE, RUKE ILI REKE? Menja se izgled evropskih novčanica! Građani EU biraju kako će izgledati EVRI

InfoBiz -

Evropska centralna banka (ECB) pozvala je danas građane evrozone da do 31. avgusta predlože motive za nove evropske novčanice.

Kako se navodi na sajtu ECB, od danas pa do poslednjeg dana avgusta svi građani u zemljama evrozone mogu da popune anketu na veb stranicama ove organizacije.

Građani mogu da predlože motive iz sedam tematskih okruga - Ptice: slobodne, otporne, inspirativne; Evropska kultura; Evropske vrednosti koje se ogledaju u prirodi; Budućnost je vaša; Ruke: zajedno gradimo Evropu; Naša Evropa, mi sami i Reke: vode života u Evropi, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

ECB će na osnovu rezultata istraživanja do 2024. godine izabrati temu za sledeću generaciju novčanica, a nakon toga će se održati konkurs za dizajn.

Građani evrozone će tada imati priliku da iskažu svoje preferencije o dizajnu novčanica, a ECB će doneti odluku konačnu odluku 2026. godine.

ECB je angažovala i nezavisnu istraživačku kompaniju da reprezentativnom uzorku ljudi u evrozoni postavi ista pitanja kao ona u sopstvenoj anketi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja