POČEO DA VAŽI SRPSKI TAG KROZ MAKEDONIJU Drobnjak potvrdio, naplatne rampe sada možete da projurite: Treba samo 2.022 dinara
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

POČEO DA VAŽI SRPSKI TAG KROZ MAKEDONIJU Drobnjak potvrdio, naplatne rampe sada možete da projurite: Treba samo 2.022 dinara

InfoBiz -

Jeftinija putarina kroz Makedoniju za naše državljane startovala je pre nekoliko dana, a isti tag uređaj važiće za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju. Vozači pritom dobijaju dva benefita - naplatnu rampu prolaziće brže, ali i jeftinije.

Kako su potvrdili u JP "Putevi Srbije", sistem zajedničke elektronske naplate uspešno je prošao sve testove. To praktično znači da svi koji svojim autom putuju na more u Grčku mogu da koriste brzu traku kroz Severnu Makedniju, odnosno da sa srpskim tagom za naplatu putarine, kroz susednu državu prolaze skoro bez zaustavljanja.

Putarina je na ovaj način i jeftinija šest odsto u odnosu na regularno plaćanje s obzirom na to da je putarina skoro poskupela za 14 odsto, a za vozače koji koriste tag uređaj 8 odsto.

- Sada će biti mnogo brže i kroz Makedoniju i kroz Srbiju, ali i jeftinije. Tag uređaj je moguće kupiti na mnogim mestima, i na pumpama, i u Pošti. Košta 2.022 dinara - rekao je Zoran Drobnjak, v.d. JP Puteva Srbije.

Sa srpskim tagom uskoro i kroz Albaniju

Inicijativa je započela u septembru 2021. godine u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Na samitu koji je održan na Ohridu dana u junu 2022. godine, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Republici Srbiji, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Na ovaj način, u jednom momentu građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

Kurir.rs/Blic Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja