AKO JE VOZAČKA NEVAŽEĆA VRAĆAJU SA GRANICE: Pre puta obavezno proverite ova dokumenta, evo šta se dešava kada istekne registracija

oprez pred odmor

AKO JE VOZAČKA NEVAŽEĆA VRAĆAJU SA GRANICE: Pre puta obavezno proverite ova dokumenta, evo šta se dešava kada istekne registracija

InfoBiz -

Dokumenta i novac su prve stvari koje bi trebalo da spakujete pred polazak na put u inostranstvo. Zato bi bilo dobro da pred bilo koje putovanje posetite sajt abasade zemlje u koju idete, kako biste bili sigurni šta je sve tačno od dokumenata potrebno za ulaz i boravak na vašoj željenoj destinaciji.

OSNOVNE STVARI KOJE MORATE DA IMATE SA SOBOM:

1. PASOŠ - proverite datum isteka, s obzirom na to da pojedine zemlje ne dozvoljavaju ulazak u zemlju ukoliko isti ističe za manje od 3 ili 6 meseci

Grčka - najmanje tri meseca mora važiti pasoš, i to računajući od momenta kada srpski državljanin treba da napusti teritoriju ove zemlje. Boravak do 90 dana u periodu od šest meseci ne podrazumeva apliciranje za vizu.

Turska - rok važenja pasoša prilikom putovanja u Tursku mora biti najmanje 150 dana od dana zvaničnog ulaska na teritoriju te zemlje. Razlog za to je jednostavan.

Hrvatska - putna isprava mora imati rok važnosti od najmanje tri meseca, računajući od datuma kada je planiran povratak.

Albanija - dovoljno je da putnici imaju važeću biometrijsku ličnu kartu ili pasoš, da bi mogli da stupe na teritoriju ove zemlje. Nije potrebno ni da srpski državljani imaju vizu, a ukoliko borave do 90 dana, i to u periodu od 180 dana, računajući od datuma kada su prvi put ušli na albansku teritoriju.

Egipat -turističku vizu mogu pribaviti na aerodromima širom zemlje uglavnom, dok se onima koji putuju preko aerodroma u Kairu preporučuje da ranije pribave vizu preko diplomatskog predstavništva u Beogradu. Inače, srpskim državljanima je dozvoljen boravak u zemlji do 90 dana.

Crna Gora - državljani naše zemlje u Crnu Goru mogu ući sa važećim pasošem ili sa važećom ličnom kartom. U zavisnosti od toga koji dokument koriste prilikom ulaska na crnogorsku teritoriju, zavisi i koliko imaju pravo da borave bez vize. Do 30 dana ako koriste ličnu kartu, a tri puta duže, odnosno do 90 dana, ako koriste važeći pasoš.

2. POLISA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA (potvrda na papiru ili sačuvana na mejlu);

3. OSIGURANJE ZA AUTOMOBIL (u slučaju da idete kolima i ukoliko ga imate);

4. KEŠ I KARTICE

5. ZELENI KARTON (za zemlje u kojima je on neophodan, BiH i Severna Makedonija)

6. KOPIJE LIČNIH DOKUMENATA, PRE SVEGA PASOŠA

7. VOZAČKA DOZVOLA - ako putujete svojim kolima, obavezno proverite datum isteka jer ukoliko vam je istekla neće vas pustiti preko granice

8. REGISTRACIJA VOZILA - proverite kada ističe, ukoliko se dogodi da vam istekne na odmoru skinuće vam tablice na granici i nećete moći dalje

Jako je važno i da pre nego što krenete na odmor, imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom - fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati ili ih slikati mobilnim i sačuvati u telefonu. U slučaju krađe dokumenata ukoliko imate sa sobom ove dokaze o identifikacije postupak će biti mnogo lakši i brži.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja