MMF NE ODUSTAJE - STRUJA I GAS, IPAK, POSKUPLJUJU: Nove cene očekuju nas od 1.novembra, a onda ponovo i u maju sledeće godine
Foto: Shutterstock

drže se plana

MMF NE ODUSTAJE - STRUJA I GAS, IPAK, POSKUPLJUJU: Nove cene očekuju nas od 1.novembra, a onda ponovo i u maju sledeće godine

InfoBiz -

Struja će, ipak, poskupeti od 1. novembra i to za osam odsto, a gas za 10 procenata, da bi potom u maju 2024. usledilo novo poskupljenje u istim procentima, stoji u najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju.

Ovo je neophodno, tvrde oni, kako bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama.

Da podsetimo, od 1. maja ove godine električna energija u Srbiji skuplja je za osam odsto, a gas za 10 procenata.

MMF smatra da cene koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima i da dalja povećanja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“. Vlada Srbije se, kako stoji u izveštaju – saglasila sa ovim stavom.

- Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora - stoji u izveštaju MMF.

Srbija je, kako naglašavaju, uprkos spoljnim šokovima ostvarila impresivne ekonomske rezultate tokom poslednje decenije, koji odražavaju snažu ekonomsku politiku.

- Uz strožu monetarnu politiku koja će najverovatnije zahtevati dalje povećanje referentne kamatne stope NBS, inflacija bi do kraja godine trebalo da se smanji na osam odsto i predviđa se da će se 2024. vratiti u okvire cilja - navodi MMF.

Stend-baj aranžman Srbije i MMF vredan je 2,4 milijarde evra i sprovodi se od decembra 2022. do kraja 2024. godine.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track