NOVO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA! Predsednik Vučić najavio: Od 1. septembra prosvetarima, evo kad i koliko uvećanje ostali dobijaju
Foto: Printscreen Prva

sjajne vesti

NOVO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA! Predsednik Vučić najavio: Od 1. septembra prosvetarima, evo kad i koliko uvećanje ostali dobijaju

InfoBiz -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom gostovanja u Jutarnjem programu na TV Prva saopštio je da od 1. septrembra kreće povećanje plata, a od 1. oktobra povećanje penzija.

"Ovog trenutka na 562 milijarde dinara u svim valutama, odnosno milijardu evra što znači da naša deca neće imati problema u otplati duga", kazao je Vučić najavljujući povećanje plata od 1. septembra za prosvetare, medicinare, negovateljice.

"I u septembru kreće isplata po detetu od 16 godina. To se zove preterana likvidnost, taj novac koji imamo to nam obezbeđuje - kaže predsednik dodajući da je inflacija usporila, da nafta srećom toliko ne skače, a da se nada da struja i gas neće bitno poskupljivati", saopštio je predsednik i dodao:

"Naredio sam da se provere i sve robne rezerve pred zimu koja me brine, da se vidi da li imamo dovoljno soli, ulja, šećera, ribe... a ne da bude sedam dana priče kako nema ovoga ili onoga", rekao je Vučić.

On je naglasio i da penzioneri ne brinu jer od 1. oktobra stižu i dobre vesti za njih.

Vučić je preneo da Srbija, umesto planiranog deficita, ima veliki suficit od 120 miliona evra, kao i da je za prvih šest meseci ove godine, predviđen deficit od 95,7 milijardi dinara, odnosno oko 870 miliona evra.

"Imamo 14,5 milijardi dinara suficita, što je oko 120 miliona evra. To je milijardu bolji rezultat od očekivanog", dodao je on.

Predsednik je istakao da je to dobra vest jer će biti novca da se od 1. septembra podignu plate prosvetnim i medicinskim radnicima za 5,5 odsto, i 10 procenata od 1. januara.

"I penzioneri treba da budu mirni, jer od 1.oktobra kreće povećanje za 5,5 odsto i očekujem 14,6 odsto od 1.januara", dodao je on.

"Inflacija će na nivou ove godine biti oko 11 odsto. Narodna banka kaže da će biti u oktobru 8 odsto. Cene struje i gasa, iako rastu, rašće minimalno. Mi imamo problema sa visokom cenom mesa", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić takođe je najavio da će od 20. avgusta do 20. septembra, majke i samohrani očevi biti u mogućnosti da se prijave za 10.000 dinara pomoći po detetu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track