15. MAJ JE KLJUČAN, DVA POREZA DOLAZE NA NAPLATU: Svaki dan kašnjenja košta, a kamate su VISOKE
Foto: Profimedia

detaljan kalendar

15. MAJ JE KLJUČAN, DVA POREZA DOLAZE NA NAPLATU: Svaki dan kašnjenja košta, a kamate su VISOKE

InfoBiz -

Rok za plaćanje poreza na imovinu, kao i za porez na dohodak građana ističe za nekoliko dana, a za kašnjenje i neplaćanje predviđene su kazne.

Porez na imovinu

Sekretarijat za javne prihode Grada Beograda podsetio je danas poreske obveznike - fizička lica, preduzetnike i pravna lica, da je 15. maj rok za uplatu obaveze za drugi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2023. godinu.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru. Međutim, zbog državnog praznika rok za plaćanje prve rate ove godine pomeren je za 14. februar.

Poreznici ističu da je veoma važno da se ne kasni sa plaćanjem rate poreza na imovinu, s obzirom na to da svaki dan kasnije uplate nosi i visoke kamate, od skoro 0,2 odsto dnevno. Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje plaćanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvrđenog poreza, ali ne manje od 5.000 dinara.

Porez na dohodak

"Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto, kao što je bilo do sada, kada se plaćao po rešenju poreskog organa", saopštila je Poreska uprava.

Iz Poreske uprave su objasnili da to znači da će Poreska uprava na osnovu podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za prošlu godinu, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju prijave, status ''u pripremi'' na portalu ePorezi.

Građani koji su lane zaradili više od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom, koja iznosi 3.719.376 dinara, dužni su da najkasnije do 15. maja na portalu ePorezi provere podatke koji su iskazani u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sami urade korekcije, i da tako korigovanu prijavu na istom mestu podnesu prihvatanjem opcije Potpiši i podnesi.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ove godine ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava će to učiniti umesto njega.

Lica koja su mlađa od 40 godina, imaju pravo na poresku olakšicu koja je u visini dodatnih 3.719.376 dinara. Ukoliko su zaradili više od 7.438.752 dinara, na iznos preko toga plaćaju porez od 15 odsto.

Poreske kalendar do kraja mesec

15. maj

- Plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

- Podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na Obrascu PP GPDG - Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana.

- Plaćanje doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

- Plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

- Plaćanje doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2023. godine.

- Plaćanje doprinosa za poljoprivrednike za drugi kvartal 2023. godine.

porez, dohodak, evri, naplata
foto: Shutterstock

- Podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O - Poreska prijava o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva.

- Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost.

- Podnošenje obrasca PID PDV 1 za april mesec ako je u aprilu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

- Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec.

- Plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

- Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA.

- Podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

31. maj

- Plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za april 2023. godine.

- Plaćanje obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track