"SVI VOLIMO NEŠTO DA NASLEDIMO, OSIM DUGOVA" Advokat objašnjava da li je moguće osloboditi se nasleđenih dugovanja
Foto: Shutterstock

nasledstvo

"SVI VOLIMO NEŠTO DA NASLEDIMO, OSIM DUGOVA" Advokat objašnjava da li je moguće osloboditi se nasleđenih dugovanja

InfoBiz -

Kade neko spomene nasledstvo, većina nas pomisli na nasleđivanje nekretnina, automobila, nekih materijalnih dobara. Medjutim, šta je sa nasledjenim dugovima koji svakako moraju da se vrate?

Odgovor na ovo i slična pitanja dala je u razgovoru sa novinarkom Kurira Ivana Jovanović Jovanka Zečević, advokat.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Svi volimo nešto da nasledimo, ali ne valja kad ima dugova. Kad nema imovine onda nema ni mogućnosti odgovaranja za dugove, zato što naslednik odgovara samo do visine onoga što nasledi. Mora da se proceni obim zaostavištine da bi znali da li treba odgovarati za dugovanja - rekla je Zečević.

Kada dođe do situacije da dužnik ne raspolaže imovinom nastaje problem za banku.

01:26

SVI VOLIMO NEŠTO DA NASLEDIMO, OSIM DUGOVA Advokat objašnjava da li je moguće osloboditi se nasleđenih dugovanja

- U tom slučaju banka je u problemu jer nema od koga da naplati. To su one situacije kada banka pogrešno proceni, pa da kredit nekome ko neće moći da ga vrati. Ne valja jedino u situaciji ukoliko taj koji je zapravo dužnik dovede u nepriliku prijatelja koji mu je bio jemac. Tada nastaje ozbiljan problem - tvrdi Zečević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track