PODUHVAT SRPSKIH AVIOMEHANIČARA: Putnički širokotrupni avion pretvoren u teretni, Beograd jedini grad u Evropi sa ovom licencom
Foto: Shutterstock

postao kargo

PODUHVAT SRPSKIH AVIOMEHANIČARA: Putnički širokotrupni avion pretvoren u teretni, Beograd jedini grad u Evropi sa ovom licencom

InfoBiz -

U hangarima "Jat tehnike" na aerodromu "Nikola Tesla" prvi put na evropskom tlu putnički širokotrupni avion pretvoren je u teretni.

Jedan od najvećih vazduhoplovno-remontnih centara u jugoistočnoj Evropi sa tradicijom dužom od 85 godina nalazi se u Beogradu. Ime i tradiciju koju je nasledila od poznatog giganta, "Jat tehnika" je nastavila da čuva i nakon što je 2019. godine prodata češko-poljskoj grupaciji "Avija prajm". U hangarima na aerodromu održavaju se i remontuju avioni vodećih svetskih avio-kompanija, a od sada su osposobljeni i za pretvaranje aviona tipa "boing" iz putničkog u teretni, prenosi RTS.

Svemu je prethodila dugogodišnja priprema, rigorozne kontrole američkih i evropskih vazduhoplovnih vlasti i izraelskog partnera.

"'Jat tehnika' je naše novo čedo, najveća filijala u našoj grupi. Ulažemo mnogo truda, novca i tehnologije da 'Jat tehniku' uzdignemo na svetski nivo. Zato se jedan od naših najvažnijih projekata – konverzija putničkih u teretne avione obavljaju u Beogradu. Ovo je prvo i jedino mesto u Evropi gde se radi ovakav posao", rekao je direktor kompanije "Avija prajma" Pjotr Kačora.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vila kaže da je ponosan što je ovo prva konverzija na evropskom tlu.

"Moj zadatak kao ambasadora je da odlučno prijateljstvo koje Srbija i Izrael imaju pretvorim u nešto što je opipljivo i korisno za stanovnike obe zemlje, ali sada i Poljske i Češke", kaže Vila.

Nedostatak školovanog kadra koji muči celokupnu avio-industriju "Jat tehnika" pokušava da prevaziđe zapošljavanjem avio-mehaničara odmah posle školovanja kroz saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu. Trenutno zapošljavaju više od 600 radnika na devet proizvodno-remontnih linija.

"Pored tehničkih i tenoloških dostignuća koje nosi sam ovaj projekat, isto tako može da se radi na unapređenju zaposlenih i na njihovim performansama. Velika prilika za nas, velika prilika za Srbiju i idemo ka tome da ostvarimo svoje ciljeve. Moram da kažem da je ovo samo početak i nastavljamo u istom smeru", napomenuo je Jovan Velkovski iz "Jat tehnike".

Podaci o broju letova pokazuju da je Beograd jedan od najvećih vazduhoplovnih čvorišta istočne Evrope, pa bi uskoro mogao da prevaziđe dane stare slave kada je spajao sve kontinente i služio kao odskočna stanica za najveće svetske destinacije.

(RTS, Lazar Janovi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track