Jači ekonomski odnosi sa susedima i Centralnom Evropom
Foto: IFC

Jači ekonomski odnosi sa susedima i Centralnom Evropom

InfoBiz -

Kompanije iz Višegradske trojke – Češke, Slovačke i Mađarske, geografski su najbliži partneri i očekuje se da će zauzeti veće mesto na tržištu Srbije i Zapadnog Blakana. Ova partnerstva mogu da pomognu zemljama regiona da poboljšaju infrastrukturu i omoguće prekograničnu trgovinu, iskoriste trendove formiranja bližih lokacija u lancu dobavljača i izgrade neophodne veze u brojnim industrijskim granama i van nacionalnih granica.

Ovo su neke od poruka sa današnjeg biznis foruma koji je organizovala Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, zajendo sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije.

U saradnji sa predstavncima poslovnog sektora Srbije, Mađarske, Češke i Slovačke, ovaj događaj je okupio 63 komanije iz regiona. Eksperti IFC-a održali su sesije o automobilskoj industriji, vodi i navodnjavanju, obnovljivoj energiji i zelenim tehnologijama i agrobiznisu.

IFC
foto: Promo

Jan Van Bilsen iz IFC-a rekao je da u vreme kada se planeta oporavlja od KOVID-19 pandemije i bori sa energetskom krizom, uz komplikovane geopolitičke prilike, važno je sačuvati regionalnu saradnju i mogućnosti za rast.

”Današnjom konferencijom pomažemo da zemlje Višegradske trojke dodatno učvrste veze sa Srbijom. IFC kao najveća razvojna finansijska institucija na svetu za privatni sektor na tržištima u razvoju i kancelarijama u više od 100 zemalja, podržava kompanije kako da investiraju širom sveta”, rekao je Bilsen.

Kako je napomenuo, IFC podržava ekonomske veze između zemalja Zapadnog Balkana i Višegradske trojke i nudi veliki broj finansijskih proizvoda i usluga za projekte i inicijative koji mogu da rezultiraju nakon ovog skupa.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track