PRIVREDNA DELEGACIJA JAPANA U POSETI PRIVREDNOJ KOMORI VOJVODINE
Foto: PKS

PRIVREDNA DELEGACIJA JAPANA U POSETI PRIVREDNOJ KOMORI VOJVODINE

InfoBiz -

U poseti Privrednoj komori Vojvodine bila je privredna delegacija Japana predvođena ambasadorom Japana u Republici Srbiji Nj.E. Takahitom Kacumatom.

Privredna komora Vojvodine
foto: PKS

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je Privredna komora Vojvodine domaćin poslovnog susreta koji okuplja predstavnike japanskih kompanija koje posluju u našoj zemlji kao i predstavnike naših kompanija.

Privredna komora Vojvodine
foto: PKS

Ukupna vrednost stranih direktnih investicija iz Japana u AP Vojvodinu , zaključno sa 2021. godinom iznosi oko 260 miliona evra, a najveća od njih je JP International ad Senta. Japanske kompanije sve više prepoznaju prednosti poslovanja u našoj zemlji .

Pored dobre privredne saradnje ne treba zanemariti činjenicu da se ove godine obeležava 140 godina prijateljskih i diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Na nama je kao predstavnicima privrede da okupljamo privrednike i dajemo im mogućnost da se umrežavaju, da zajedno pravimo bolji privredni ambijent istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Kada govorimo o spoljnotrgovinskoj razmeni između AP Vojvodine i Japana za prvih šest meseci ove godine ona je iznosila 30 miliona evra i porasla je za 50 % u odnosu na prethodnu godinu.

Privredna komora Vojvodine
foto: PKS

Ambasador Japana u Republici Srbiji Nj.E. Takahito Kacumata istakao je da je ovo njegova prva zvanična poseta Privrednoj komori Vojvodine. Poljoprivreda je veliki adut u Vojvodini i naročito značajna proizvodnja i izvoz voća i duvana iz Srbije u Japan. Upoznat sam sa činjenicom da Privredna komora Vojvodine ima bitnu ulogu u koordinisanju razvoja u pokrajini, te je u tom smislu

Vojvodina dala veliki doprinos privrednom oporavku Republike Srbije. Jedan od razloga zbog kojeg japanske kompanije preferiraju da dođu u Vojvodinu je odličan položaj i povezanost Vojvodine sa ostalim regionima- povezanost rekama, putevima i železnicom, kao i odlična povezanost sa akademskom zajednicom . u proteklim godinama , čak i u doba pandemije japanske investicije u republici Srbiji nisu stale, upravo na područje AP Vojvodine došle su kompanije poput Tojo Tajersa i Nideka.

Privredna komora Vojvodine
foto: PKS

Skupu su prisustvovali predstavnici japanskih kompanija koje posluju u Republici Srbiji kao i predstavnici Japansko poslovne alijanse, Japanske agencije za internacionalnu saradnju kao i predstavnici kompanija iz AP Vojvodine.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track