01:22

UNIŠTENA SRBIJA JE 1999. ZA 5 MESECI VRATILA ENERGETSKI SISTEM U FUNKCIJU Kovačević: Zbog Balkana zemlje EU troše više gasa!

usijanje

UNIŠTENA SRBIJA JE 1999. ZA 5 MESECI VRATILA ENERGETSKI SISTEM U FUNKCIJU Kovačević: Zbog Balkana zemlje EU troše više gasa!

InfoBiz -

Gosti „Usijanja“ koji su pokušali da odgovore na ovo pitanje bili su Mahmut Bušatlija savetnik za investicije i razvoj i Aleksandar Kovačević ekspert Konventove RG za poglavlje energentika.

NATO Bombardovanje
foto: EPA, Kurir Televizija

Govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi u Evropi, pre svega u Nemačkoj, i svetu, Kovačević je podsetio i na slučaj Srbije posle NATO agresije 1999. godine.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Mi, Srbija, malena zemlja, sa malenim industrijskim potecijalom, mi smo posle rata 1999. godine od juna, do 15. oktobra, u periodu od nekoliko meseci, vratili energetski sistem u funkciju, koji je bio ozbiljno razoren u ratnim dejstvima - rekao je Aleksandar Kovačević ekspert Konventove RG za poglavlje energentika i dodao:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Znači, jako mnogo se može uraditi za 5 ili 6 meseci. Da li se uradilo ili ne? - to je pitanje industrijske politike te zemlje. Svakako, u Nemačkoj, Holandiji, Evropskoj uniji, energetska efikasnost je jedan ekstremno važan aspekt. Pitanje integracije Balkana u Evropsku uniju, sa stanoviša korišćenja hidroenergije na Balkanu u kontekstu celokupnog energetskog sistema je jako važno pitanje. Okolnost da se hidroenergija sa Balkana ne koristi kako treba, doprinela je tome da su Poljska, Nemačka, Mađarska i tako dalje prinuđene da troše više gasa, nego što bi inače trošile.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:29

ŠOK TVRDNJA: UKRAJINA GOMILALA ORUŽJE 8 GODINA U DRUGIM ZEMLJAMA! Ignjatović na Kurir TV: Krili ga u prijateljskim državama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track